به گزارش خیمه مگ،حجتالاسلام والمسلمین کاویانی، عضو گروه روانشناسی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه، شب گذشته در نشست "مؤلفههای سبک زندگی اسلامی و آسیبهای آن" که از سوی انجمن روانشناسی حوزه علمیه قم در سالن انجمنهای علمی حوزه برگزار شد، به تبیین ابعاد مختلف سبک زندگی اسلامی پرداخت.
وی با بیان این که برای عرض اندام سبک زندگی اسلامی در جهان امروزی، باید عرصههای مختلف آن برای جهانیان تبیین شود، گفت: باید همگان بدانند که اسلام در تمام عرصههای زندگی فردی، خانواده، جامعه، ملت و همه جهانیان دارای برنامه جامعه و درست است.
سردبیر نشریه اسلام و مطالعات روانشناسی در تعریف «سبک» افزود: سبک، حالتی نسبتاً ثابت است که معمولاً برای معرفی شخصیت و بعد رفتاری شخصیت به کار گرفته میشود؛ «زندگی» نیز آداب و اخلاق و... را شامل میشود که دارای روندی ثابت میباشد.
وی با بیان این که سبک زندگی در تمامی عرصههای زندگی تأثیرگذار است، ادامه داد: سبک زندگی اسلامی آموزههایی است که از سوی خداوند تبیین شده و از یک منشأ گرفته شده است و برای همه انسانها در اقشار و جنسیتهای مختلف دارای برنامه است و از ابتدا تا انتهای زندگی را در بر میگیرد.
حجتالاسلام والمسلمین کاویانی در تبیین الزامات سبک زندگی اسلامی خاطرنشان کرد: سبک زندگی اسلامی باید به صورت ثابت و بر اساس قوانین و مقررات ثابت و آموزههای دینی باشد؛ این سبک زندگی باید دارای جامعیت بوده و تمامی عرصههای مادی و معنوی انسان را شامل شود.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه افزود: سبک زندگی اسلامی شامل دنیا و آخرت و هدفمند و در راستای رسیدن به غایت خلقت انسانی باشد؛ همچنین این نوع سبک زندگی باید ابعاد فردی و اجتماعی افراد را در بر گیرد.
وی در تبیین شباهتهای معنای سبک زندگی در علم روانشناسی و تعالیم اسلامی، گفت: در هر دو، توصیف و تجویز وجود دارد، بر ارزشها توجه شده است، غایتگرا و دارای جهتیابی فردی میباشد و هر دو تلاش برای بقا و اولویت دادن به هوشیاری را دارا میباشند.
حجت الاسلام والمسلمین کاویانی با بیان این که در کنار این شباهتهای ظاهری، تفاوتهای اساسی در تعریف سبک زندگی در اسلام و در علم روانشناسی وجود دارد، گفت: در علم روانشناسی نگاه محتوایی به زندگی، بسیار سطحی، توجهی به قبل از تولد انسان نشده و معیارها دنیایی است؛ در این تعریف، غنای کافی نیست، مبتنی بر دین نمیباشد و ریشههای سبک زندگی بسیار کم دامنه است.