به گزارش خیمه مگ،غروب شنبه ۲۱ تیرماه، همزمان با سالروز فاجعه خونین مسجد گوهرشاد، راهپیمایی بزرگ «اقتدار ملی، غیرت دینی» با حضور پرشور مردم مؤمن، انقلابی و ولایتمدار مشهد مقدس و زائران حرم مطهر رضوی برگزار شد.
این راهپیمایی که از میدان شهدا آغاز شد، با حضور چشمگیر بانوان مشهدی به سمت حرم مطهر حضرت رضا(ع) ادامه یافت و در صحن تاریخی مسجد گوهرشاد، محل وقوع فاجعه ۲۱ تیرماه ۱۳۱۴، به اجتماع باشکوهی ختم شد.
در چنین روزی، ۲۱ تیرماه سال ۱۳۱۴، مسجد گوهرشاد مشهد شاهد یکی از خونبارترین وقایع تاریخ معاصر ایران بود؛ زمانی که مردم دیندار مشهد به رهبری علما، در اعتراض به اجرای سیاستهای ضددینی رضاشاه پهلوی از جمله کشف اجباری حجاب و حذف مظاهر شریعت، در این مسجد متحصن شدند.
در واکنش به این مقاومت مدنی، قوای نظامی رژیم پهلوی با یورش به متحصنان در مسجد گوهرشاد، دست به جنایتی گسترده زدند.
بر اساس اسناد رسمی، بیش از ششصد نفر در این فاجعه به شهادت رسیدند، اما شاهدان عینی و برخی اسناد غیررسمی، تعداد شهدا را تا دو هزار نفر نیز تخمین زدهاند.
این قیام خونین، نماد روشنی از اتحاد مردم و روحانیت در برابر ظلم و سیاستهای فرهنگی تحمیلی بود، مردم مشهد با هوشیاری، وظیفهمداری و اقدام انقلابی، نشان دادند که در برابر تلاش برای تحقیر ارزشهای دینی و نابودی هویت اسلامی، ایستادهاند.
امروز، این واقعه تاریخی نهتنها بخشی از حافظه جمعی ملت ایران است، بلکه الهامبخش نسلهای آینده در مسیر دفاع از حجاب، عفاف، استقلال فرهنگی و عزت دینی خواهد بود.
لذا در بخشهای مختلف اجتماع مردمی مسجد گوهرشاد، برنامههای فرهنگی و هنری با محوریت غیرت دینی و یاد شهیدان گوهرشاد برگزار شد.
گروه سرود آلطه با اجرای قطعاتی انقلابی و دینی فضای مراسم را حماسی کرد، علیرضا خاکساری شاعر آیینی، با خوانش اشعاری در وصف شهدای گوهرشاد حماسه آنان را بازگو کرد، مطهره باکمال دکلمهای کوبنده و عاطفی درباره ایستادگی بانوان مشهدی ارائه داد و احد سبزی نیز با مرثیهسرایی، یاد و نام شهدای مسجد گوهرشاد را گرامی داشت.
واقعه گوهرشاد؛ سرآغاز قیام فرهنگی ملت ایران
در پایان این مراسم، آیتالله سید احمد علمالهدی، نماینده ولی فقیه در خراسان رضوی، با حضور در جمع راهپیمایان، به تبیین اهمیت و ابعاد واقعه گوهرشاد پرداخت.
وی با تأکید بر اینکه مسجد گوهرشاد «خاستگاه غیرت دینی» ملت ایران است، گفت: واقعه گوهرشاد، نقطه شروع مقابله ملت ایران با تحمیل فرهنگی غرب و رضاشاهی بود؛ زن مشهدی با چادر و ایمان خود، در برابر نظامی که با اسلحه آمده بود ایستاد و شهید شد. این یعنی اوج غیرت، اوج معرفت، و اوج دیانت.
آیتالله علمالهدی، با اشاره به تداوم جریان جنگ نرم فرهنگی علیه حجاب، خاطرنشان کرد: امروز نیز همان نبرد فرهنگی ادامه دارد، دشمن حجاب را نشانه گرفته، چون میداند زن محجبه سنگر مقاومت است. راه شهیدان گوهرشاد با حضور آگاهانه بانوان امروز ادامه پیدا کرده است.
وی آگاهیبخشی عمومی درباره فاجعه گوهرشاد را یک وظیفه ملی، دینی و انقلابی برشمرد و بر لزوم حفظ حرمت خون شهدا و تلاش برای ساختن شهری در شأن حضرت رضا علیهالسلام تأکید کرد.
در پایان تجمع سراسری روز ملی بزرگداشت عفاف و حجاب سال ۱۴۰۴، قطعنامهای از سوی شرکتکنندگان قرائت شد.
در ابتدای این بیانیه آمده است: ۲۱ تیرماه، یادآور حماسه خونین و ایستادگی بزرگ ملت ایران و زنان و مردان مؤمنی است که دل را به نور ایمان و بر سنت الهی عفاف و پاکدامنی سپردند و در دفاع از کرامت انسانی، صفحهای ماندگار از مقاومت را در تاریخ ثبت کردند.
در ادامه تأکید شده است: واقعه گوهرشاد، نقطه عطف پاسداری از فرهنگ و هویت اسلامی–ایرانی است که امروز نیز الهامبخش، همدلی، بیداری و مسئولیت اجتماعی ماست.
شرکتکنندگان در این بیانیه با اشاره به شرایط کنونی و هجمههای فرهنگی و تبلیغاتی با هدف سستکردن بنیان خانواده، اعلام کردند، ما مردم انقلابی و امت خداجو گرد هم آمدهایم تا بر عهد تاریخی و مسئولیت اجتماعی خویش در صیانت و گسترش فرهنگ عفاف و حجاب و انسجام ملی تأکید نماییم و پیام خود را به شرح ذیل اعلام میداریم.
در این بیانیه آمده است: بر این باوریم که عفاف و حجاب، رکن هویتی و دینی و پشتوانه همبستگی ملی و اقتدار فرهنگی این سرزمین است و همه ظرفیتهای اجتماعی و فرهنگی کشور باید در مسیر تبیین، ترویج و حراست از این ارزش اصیل به خدمت گرفته شود.
همچنین در این قطعنامه از مسئولان و متولیان نظام اسلامی خواسته شده است در مسیر تثبیت آرامش و امنیت اجتماعی، نسبت به اجرای هوشمندانه حکم الهی حجاب پیگیر باشند و از هرگونه اقدام دوگانه، سلیقهای یا برهمزننده وحدت اجتماعی بهجد پرهیز نمایند.