به گزارش خیمه مگ،در مقاطع مختلف زمانی اعم از قبل و بعد از انقلاب، فرصت ها و چالش هایی متناسب آن زمان درباره حجاب وجود داشته است که باید ضمن شناسایی آن ها، متناسب با آن عمل کرد
وی بیان کرد: اوایل انقلاب اسلامی بانوان زیادی به حجاب تمایل یافتند؛ برخی از آنها حجاب را به عنوان یک پوشش نمادین و برخی دیگر به عنوان یک پوشش شرعی انتخاب کردند. اما در دهه های اخیر مساله حجاب با چالشهایی روبرو شده است که یکی از آنها فاصله بین مردم با نظام و اقشار مختلف مردم با یکدیگر بوده است که دشمن نیز به آنان دامن می زد.
تهدیداتی که حجاب با آن مواجه است
عدم شناخت
پژوهشگر حوزوی با اشاره به اینکه یکی از تهدیدات اصلی در مساله حجاب، فاصلهگیری مردم از یکدیگر بود، اظهار کرد: این فاصله باعث شد که دو گروه از مردم یعنی محجبهها با کم حجابها، یکدیگر را کمتر بشناسند که در ادامه سبب می شد مواجه و حل مساله پیچیده تر شود به طوری که گاهی این عدم شناخت و ارتباط حتی به نفرت میرسید.
دوگانگی
وی دوگانهسازیهایی که رسانههای دشمن ایجاد میکنند را از دیگر تهدیدات دانست و افزود: رسانهها و دوگانه سازی هایی که در موضوع حجاب صورت می گرفت نیز نقش مهمی در عمیقتر کردن این گسل ایفا می کردند؛ زیرا بسیاری از این فاصله ها در جامعه نبود اما در فضای رسانه و مجازی به شدت وجود داشت که در سالهای اخیر، به خصوص پس از فتنههای اخیر، این چالشها بیشتر نمایان شد این مساله ناشی از همان عدم شناخت و ارتباط دو گروه با یکدیگر بود و هر دو گروه در حباب های رسانه ای هستند که برای آن ها برساخت می شود، بودند.
تهدیدات معنوی
فاطمی با اشاره به تهدیدات معنوی و الهیاتی درباره حجاب گفت: کاهش تمایل به دینداری به دلیل هجمههایی که دین و نظام به طور همزمان با آن مواجه شدند از جمله تهدیداتی است که در عرصه حجاب با آن مواجه هستیم.
وی با اشاره به اینکه امروز فرصتهای جدیدی در عرصه حجاب داریم که باید از آنها بهرهبرداری کنیم، افزود: شرایطی که پس از جنگ تحمیلی ۱۲ روزه ایجاد شده است با قبل از جنگ بسیار متفاوت است و باید از فرصت های به وجود آمده استفاده کنیم.
فعال عرصه حجاب ادامه داد: رهبر معظم انقلاب در سال های اخیر نسبت به حل مساله حجاب تاکیدات فراوانی داشتند و فرمودند که امروز مساله حجاب سیاسی شده است و باید به مخاطب این موضوع را بفهمانیم. البته این به معنای آن نیست که ما حجاب را سیاسی کردیم بلکه از ابتدا حجاب سیاسی بوده است و پیشنیه مقابله حکومت های استعمارگر در کشف حجاب در دوره رضا خان در این مسئله آشکار است.
وی بیان کرد: در سال های اخیر در داشتن نگاهی جامع غفلت کردیم؛ یعنی دشمن کاملا مسئله را سیاسی کرده بود اما ما گاهی فقط با ادبیات دینی پاسخ می دادیم و ابعاد دیگر مساله را تبیین نمی کردیم؛ مثلا به مخاطب کم حجاب مان نمی گفتیم که دشمن مشترک ما به دنبال ترویج کم حجابی است.
فرصت های ترویج حجاب
فاطمی تاکید کرد: مردم در جنگ تحمیلی ۱۲ روزه نشان دادند که هر زمان متوجه حضور و اهداف دشمن شدند مقابل آن ایستادند. مردم باید بدانند که تحمیل کم حجابی هم در زمان رضا خان و هم در شرایط فعلی توطئه دشمن است.
وی ادامه داد: کتاب ناگفته های صورتی اثر حجت الاسلام راجی به خوبی حضور جریان استعماری در عرصه را تبیین کرده است اما نیاز داریم که پژوهشهای علمی و مستند بیشتری انجام دهیم و با تبیین درست حجاب، مردم را نسبت به تهدیدات دشمن و برنامه دشمن در موضوع حجاب آگاه کنیم و نشان دهیم که دشمن اسرائیلی به دنبال تغییر پوشش، هویت و حقوق زن ایرانی و بعد جامعه ایرانی است تا اهداف خود را راحت تر عملی کند. همچنین باید استفاده ابزاری دشمن از زنان را نشان دهیم و تبیین کنیم که در فتنه ۱۴۰۱ هدف دشمن فقط حجاب نبوده بلکه دشمن نظام را نشانه گرفته بوده است.
عضو ستاد عفاف و حجاب حوزه علمیه با تاکید بر انجام کارهای پژوهشی در این عرصه اضافه کرد: کارهای پژوهشی سبب می شود که مبلغان نیز محتوای متنوع و مستندتری داشته باشند.
وی با تاکید بر اینکه یکی از مهمترین مسائل در بحث حجاب، شناخت دشمن و نقشههای آن است، تصریح کرد: شناساندن دشمن و نقشه های او در این مساله نوعی امر به معروف است. بانوی بدحجاب باید بداند که بدحجابی و بی حجابی نتیجه هجمههای دشمن است که میخواهد جامعه را به دو بخش تقسیم کند. اینجا است که ما به وحدت می رسیم و در مقابل دشمن ایستادگی می کنیم. این اتفاق در زمان انقلاب ۵۷ رخ داد و افراد با هر گرایشی حجاب را پذیرفتند چون دشمن را مخالف حجاب می دیدند.
فاطمی با بیان اینکه روایت پیشرفت یکی از راههای مؤثر برای ترویج حجاب است، اظهار کرد: قبل از جنگ ۱۲ روزه، برخی از افراد به خاطر نقدهایی که به مسائل مختلف داشتند و القائاتی که رسانه های دشمن داشتند تصور می کردند که ایران کشوری ضعیف است اما با نمایش اقتدار نظامی مان در این جنگ نظرشان تغییر فراوانی کرد به طوری که امروز مرید و مدافع نظام و رهبری شدند و حتی نظرشان به حجاب نیز تغییر کرد زیرا از به خاطر مسائل سیاسی از حجاب دوری می کردند.
وی با بیان اینکه مفهوم حجاب در هر دوره ای با برخی مفاهیم گره می خورد که باید متناسب با آن مفاهیم راهکار ارائه دهیم، تصریح کرد: در دوره پهلوی، حجاب با انفعال و بیسوادی زنان گره خورده بود و این مسائل سبب ترغیب زنان محجه به کشف حجاب می شد.
فعال عفاف و حجاب بیان کرد: امروز حجاب به عنوان نمادی از طرفداری از نظام یا ویژگیهای شخصیتی مثل تحجر و بی حجابی با مفاهیمی مانند آزادی، پیشرفت و ... گره خورده است و برخی خانمها ممکن است به دلیل نیاز به ابراز آزادی خود، با حجاب مخالف باشند. باید این دیدگاه ها را تغییر دهیم. باید از زنان محجبه دانشمند و کنشگر استفاده کنیم تا نشان دهیم حجاب میتواند با پیشرفت و موفقیت گره بخورد.
وی با تاکید بر اینکه باید این انگارهها را شناسایی کرده و متناسب با آنها برنامهریزی کنیم، یادآور شد: برنامهریزی باید متناسب با شرایط امروز باشد. ما باید مخاطبان خود را بشناسیم و اقدامات مؤثری انجام دهیم تا بتوانیم به نتایج مثبت دست یابیم. اگر نتوانیم انگارههای ذهنی مخاطبان را درک کنیم، قطعاً موفق نخواهیم بود.