به گزارش خیمه مگ به نقل از ستاد اقامه نماز کشور، سیداحمد زرهانی، قائم مقام ستاد اقامه نماز طی یادداشتی به تشریح ۱۰ گام مهم در تحکیم جایگاه اقامه نماز پرداخته است. در این یادداشت میخوانیم:
هرچند برنامه ریزی برای ترویج فرهنگ نماز سیر تکاملی دارد ولیکن آن گونه که در خور یک جامعه توحیدی است نماز به صورت فراگیر اقامه نمیشود. برای حرکت به سمت وضع مطلوب برداشتن این ۱۰ قدم ضروری به نظر میآید.
۱. فلسفه و اسرار نماز با زبان ساده به کمک اهل علم به آینده سازان تعلیم داده شود. تولید آثار علمی و هنری در این عرصه کارساز است. شاعران، نویسندگان، هنرمندان و پژوهشگران در این میدان قادر به نوآوری هستند. استادان آموزش خانواده و انجمنهای اولیاء و مربیان مدارس در همراه کردن پدران و مادران با مدارس و مساجد نقش مؤثری دارند.
اگر آموزش خانوادهها توأم با تعلیم فلسفه و اسرار و آداب و احکام و اذکار نماز شود، تأثیرگذاری معنوی والدین بر فرزندان بیشتر میشود. خانه اولین مدرسه کودکان است و نباید دست کم گرفته شود. والدین بالاخص مادران معماران کاخ اندیشه و اعتقاد فرزندانند.
۲. در صدا و سیما اتاق فکر نماز نسل نو تشکیل دهند و با بهرهگیری از تمکن رسانه ملی مستقیم و غیر مستقیم در آموزش معارف نماز اقدام کنند. پخش هنرمندانه نماز دانش آموزان و دانشجویان آثار مثبت دارد. هنرمندی که با آگاهی و با زبان عاطفی در قالب شعر و سرود و نمایش و فیلم دلیل و اهمیت اقامه نماز را به فرزندان ملت آموزش میدهد، به رسالت و تعهد اجتماعی و دینی خوبش التزام دارد. رسانه ملی باید در این عرصه نوآوری کند.
۳. همانطور که رئیس جمهور نماز اول وقت را بر هر کاری مقدم میشمارد، خوب است وزیران و کارگزاران نظام و مقامات در همه ردهها هم زمان با اذان راهی مساجد و نمازخانهها شوند و نماز را به جماعت اقامه کنند. از دیدگاه حضرت آقا، وزیر و یا بالاترین مدیر هر بخش مسئول اقامه نماز همانجاست و انتظار میرود مدیران ارشد کشور قویتر پای کار اقامه نماز بایستد و اسوه کارکنان شوند.
۴. علما و روحانیون بالاخص نمایندگان ولی فقیه و امامان جمعه و جماعت با تاسی به رهبر فرزانه انقلاب اسلامی راهی مدارس و دانشگاهها شوند و امامت نوجوانان و جوانان را بر عهده بگیرند. با نسل نو گفتوگو کنند و به شبهات و پرسشهای آنان پاسخ دهند.
هر مسجدی با یک یا چند مدرسه تعامل علمی و فرهنگی بر قرار کند. از دانشآموزان نخبه تجلیل کند و اسباب حضور داوطلبانه آنان را در مسجد فراهمآورد. امامان جماعت مساجد و مدیران و مربیان امور تربیتی و پیشنمازان و ائمه جماعت مدارس باهم جلسات همفکری در منطقه داشته باشند و برای جذب دانش آموزان به نمازخانه و مسجد برنامه ریزی کنند.
۵. دستگاهها و وزارتخانههای علمی و فرهنگی و آموزشی که نقشی در تربیت آینده سازان دارند به کمک کارشناسان و پژوهشگران و با روش حل مسئله نقش و رسالت و اثر گذاری خود در اهل نماز بار آوردن نسل نو را بررسی کنند. این حرکت ماموریت اصلی دستگاههای مذکور در برگزاری سی امین اجلاس سراسری اقامه نماز است. آنها باید اوضاع کنونی را مطالعه کنند و علل کاهل نمازی برخی از افراد مرتبط را مورد کندوکاو قرار دهند. بدین ترتیب صورت مسئله را روشن کنند. در گام دوم اختیارات و وظایف قانونی خود را استخراج و مدون سازند و در نهایت پس از تجزیه و تحلیل یافتهها متناسب با مقتضیات برنامه کوتاه و میان مدت برای تحکیم جایگاه اقامه نماز در نسل نو و مخاطبان ارائه کنند و با اجرای آن اوضاع را بهبود بخشند.
دستگاههایی مثل وزارت آموزش و پرورش، دانشگاه فرهنگیان، دفتر نمایندگی ولی فقیه در دانشگاهها، وزارت علوم، وزارت بهداشت، وزارت ورزش و جوانان، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، سازمان تبلیغات اسلامی و دانشگاه آزاد اسلامی اگر با اراده قوی وارد این میدان شوند ترویج فرهنگ و معارف نماز و اقامهای فریضه الهی از اهم رسالتهای آنها قلمداد شود، در آینده اقبال جوانان و عموم مردم به اقامه نماز ارتقاء مییابد.
۶. دولت خدمتگزار هزینه ایاب وذهاب امامان جماعت مدارس را بدون تأخیر پرداخت کند و مشوقهای کافی را برای استمرار خدمت طلاب طرح امین را فراهم آورد. هر دو گروه سال گذشته معذب بودهاند. هر چند چشمداشت چندانی هم ندارند و به کم قناعت میکنند.
۷. حوزه علمیه قم که هوشمندانه در حال روزآمد کردن نظام آموزشی متناسب با مقتضیات انقلاب و تحولات اجتماعی است، برای تربیت امام جماعت برنامه جامعتری مدون و اجرا کند. امام جماعت این روزگار باید افزون بر علوم حوزوی با علوم تربیتی، روانشناسی کودک و نوجوان، علوم ارتباطات، راهنمایی و مشاوره، فضای مجازی و فناوری ارتباطات و اطلاعات آشنایی داشته باشد و با زبان نسل جدید سخن بگوید.
۸. بخشی از منابع ملی و بودجه کشور صرف پیشگیری از جرائم میشود. سهم قابل توجهی از این اعتبارات باید در حوزه نماز نسل نو هزینه شود زیرا قرآن با صراحت میفرماید: «ان الصلاه تنهی عن الفحشاء والمنکر» امروزه امور نماز نسل نو از کمبود منابع رنج میبرد. افراد غافل از معارف الهی و بینماز بیشتر در معرض خطر انحراف و انحطاط قرار میگیرند. راهبردها و برنامههای پیشگیری از جرائم نیاز به تحول و نوسازی دارند.
۹. جایگاه اقامه نماز و ارزشهایی مثل امر به معروف و نهی از منکر و معارف مهدوی و تفسیر قران باید در برنامه هفتم توسعه برجسته و نمایان شود. استاد قرائتی در این زمینه با آیتالله رئیسی، رئیس جمهور و محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس مکاتبه کرده است ولی هنوز خبر متقنی از اقدام مجلس دریافت نشده است. گوهر فرهنگ اسلامی نماز است و اگر در سیاستهای فرهنگی نظام نماز از جایگاه رفیعی برخوردار نشود، حرکت به سمت تمدن نوین اسلامی با چالش مواجه میشود.
نمایندگان ملت فرصت را مغتنم شمارند و نماز را در صدر امور فرهنگی برنامه هفتم متجلی کنند.
۱۰. راهبرد و نظام اداره مساجد نیازمند بازنگری و اصلاح و انسجام است. هم اکنون نهادهای گوناگونی در تمشیت امور مساجد نقش دارند. تعداد قابل توجهی از مساجد کشور فعالیت چندانی ندارند. برخی از مساجد هم عالی میدرخشند و در هدایت آینده سازان همت میگمارند.
مسجد خانه خدا و متعلق به همه و خاستگاه تحولات اجتماعی و دینی و انقلابی عصر ماست. شورای عالی انقلاب فرهنگی باید با واقع بینی و کالبد شکافی وضع موجود به چاره اندیشی و تدوین راهبرد و ایجاد ساختار منسجم با رویکرد مردمی اهتمام کند و با نوآوری و هنجار آفرینی در نظام مسجد داری تحول به وجود آورد. ادامه شرایط کنونی به سود کشور نیست. مسجد به منزله سلول پیکره امت باید جایگاه عبادی، سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و هدایتی خود را در حد مطلوب به دست آورد و در روند جامعه سازی بدرخشد. تمدن نوین اسلامی از بطن مسجد و با اتکاء به ثقلین پا به عرصه وجود میگذارد.
رهبر معظم انقلاب اسلامی ویژگیهای مسجد تراز انقلاب را بیان کردهاند. تجدید حیات معنوی مسجد در افق اندیشه امام المسلمین از اهم وظایف ماست.