۳۰ آذر ۱۴۰۲ - ۲۳:۳۰

سه عنصر تفکر، اخلاص و توسل در ماندگاری آثار پژوهشی موثر است

سه عنصر تفکر، اخلاص و توسل در ماندگاری آثار پژوهشی موثر است
رئیس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) با بیان اینکه در سایه فکر، تحقیق و اخلاص، زمینه‌های توفیق فراهم می‌شود، گفت: سه عنصر تفکر، اخلاص و توسل باعث می‌شود که آثار و پژوهش‌های پژوهشگران ماندگار شود.
کد خبر: ۲۵۰۹

به گزارش خیمه مگ،آیین اختتامیه گرامیداشت هفته پژوهش با حضور رئیس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره)، مدیر جامعه الزهرا سلام‌الله‌علیها و مسئولان پژوهش به همراه آیین رونمایی از ۱۶ کتاب علمی پژوهشی و تجلیل از پژوهشگران برتر جامعه الزهرا سلام‌الله‌علیها برگزار شد.

آیت الله رجبی، رئیس مؤسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی(ره) در این مراسم عنوان کرد: اساس همه کارها، پیشرفت‌ها و موفقیت‌ها بر پژوهش استوار است و نقطه آغاز عرصه‌های کارهای فرهنگی، تبلیغی، آموزشی، فنی، مهندسی و غیره نیز پژوهش است، به طوریکه اگر پژوهش نباشد، هیچ یک از اینها محقق نخواهد شد.

پژوهش بر مبنای تفکر است

رئیس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی رحمةالله‌علیه با بیان اینکه پژوهش بر مبنای تفکر است، تصریح کرد: تفکر اساس همه چیز است و اصول عقاید ما مانند نبوت و معاد با تفکر پیوند دارند، به عنوان مثال، در قرآن کریم، اولوالالباب با تفکر به معاد می‌رسند، همچنین وقتی در قرآن کریم، سخن از نبوت است، با تفکر به نبوت می‌رسیم.

آیت الله رجبی با بیان اینکه زندگی دنیوی ما باید بر اساس تفکر باشد، گفت: اگر بخواهیم برنامه درستی در زندگی داشته باشیم، باید درباره دنیا و آخرت و نسبت این دو بیندیشیم. اباذر صحابی پیامبر گرامی اسلام صلّی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلّم که سنبل یک نیروی انقلابی است و به تعبیر امام علی علیه‌السلام، غضب لله می‌کرد، گوشه‌ای می‌نشستند و تفکر می‌کردند.

هدف و فعالیت ما باید بر اساس رسالت دینی باشد

عضو شورای عالی حوزه‌های علمیه تأکید کرد: یکی از ویژگی‌های برجسته بزرگان اسلام، تفکر در همه عرصه‌ها بوده است، به عنوان مثال، مرحوم قاضی مدت‌ها قبرستان می‌رفتند و فکر می‌کردند. حضرت امام خمینی(ره) نیز اهل تفکر بودند.

آیت الله رجبی با بیان اینکه هدف و فعالیت ما باید بر اساس رسالت دینی باشد، عنوان کرد: ما رسالت تبیین دین، دفاع از نظام جمهوری اسلامی و هدایت بندگان خدا را به عهده داریم و باید در هریک از این عرصه‌ها به اوجب توجه داشته باشیم.

وی بیان کرد: ما در پژوهش نیاز به فکر زیاد داریم، همانطور که در عرصه‌های مختلف نیاز به فکر داریم. ما برای اینکه وظیفه خود را به درستی انجام دهیم، باید به دنبال اوجب باشیم، نیاز ضروری جامعه را احصا کنیم و بر اساس آن تحقیق و پژوهش داشته باشیم.

پژوهش‌ها باید متناسب با نیاز مخاطبان و جامعه باشد

عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم بیان کرد: ما وظیفه داریم پژوهش را به معنای حقیقی کلمه انجام دهیم، حتی رساله‌ها باید به گونه‌ای باشد که امر علم را یک قدم پیش برده باشیم. ما باید پژوهش‌های خود را جهت‌دهی کنیم و در تحقیقات خود نوآوری داشته باشیم.

آیت الله رجبی با بیان اینکه پژوهش‌ها باید متناسب با نیاز مخاطبان و جامعه باشد، اظهار کرد: از آنجا که ما رسالت دینی داریم، باید ابتدا مخاطبان خود را مشخص کنیم، مخاطبانی که تشنه باشند و پژوهش‌های ما متناسب با مخاطبان باشد.

وی افزود: ما باید خلأها و نیازها را مشخص کنیم و پژوهش‌های خود را بر اساس آن انجام دهیم. بنا به فرموده رهبر معظم انقلاب مدظله‌العالی، یک پژوهشگر که تحقیقی انجام می‌دهد، وظیفه او تمام نمی شود و کافی نیست و کار پژوهشگر جایی تمام می‌شود که محتوا به قلب مخاطب بنشیند. هم باید پژهشگر این فکر را داشته باشند و هم مسئولان تدبیر کنند که این پژوهش به قلب مخاطب نفوذ کند و اجرایی شود.

آیت الله رجبی با بیان اینکه دامنه تأثیرگذاری اثر پژوهشگر باید گسترده باشد، تصریح کرد: اگر اندیشه‌ها و آثار علامه مصباح یزدی اینقدر مخاطب به قلب مخاطبانش نفوذ کرد، یک علت آن بود که تفکر می‌کردند که چگونه اثر خود را به مخاطب عرضه کنند.

وی عنوان کرد: تدابیری داشته باشیم که زحماتی که برای تحقیق داریم به مخاطب منتقل شود و مخاطب حداکثری داشته باشیم، تحقیق ما باید چندمنظوره باشد هر تحقیقی می‌تواند ده‌ها منظور را برآورده کند. می‌توان به عنوان مقاله همایشی ارائه داد، می‌تواند به صورت محتوای سخنرانی باشد، باید تفکر کرد تا در قالب‌های مختلف ارائه داد، در این صورت ماندگار و اثری مبارک خواهد بود.

انقلاب اسلامی در سایه فکر حضرت امام حاصل شد

عضو شورای عالی حوزه‌های علمیه بیان کرد: علامه مصباح یزدی فرمودند که طرح ولایت کار پنجاه سال قبل تا کنون من است، در صورتی که همان معارفی است که همه ما به آن معتقدیم، اما این پیوند و نظام و روزآمدی و جامعیت در آن لحاظ شده است که بر اساس فکر و تفکر به وجود آمده است.

آیت الله رجبی اضافه کرد: در انجام تحقیق خود استمداد از خداوند متعال و توسل به اهل بیت علیهم السلام داشته باشیم، در این صورت اثری ماندگار ارائه خواهد شد.

وی ادامه داد: انقلاب اسلامی در سایه فکر امام حاصل شد، صحنه‌هایی که در دفاع مقدس رخ داد، همه در سایه فکر و اخلاص و تفکر بوده است. علامه مصباح همواره بر اخلاص و تفکر تأکید و همواره توسل به اهل بیت علیهم السلام، حضرت معصومه سلام‌الله‌علیها و حضرت امام خمینی(ره) را توصیه می‌کردند.

آیت الله رجبی با بیان اینکه در سایه فکر، تحقیق و اخلاص، زمینه‌های توفیق فراهم می‌شود، بیان کرد: سه عنصر تفکر، اخلاص و توسل باعث می‌شود که آثار و پژوهش‌های پژوهشگران ماندگار شود.

در عرصه پژوهش باید به دنبال علم نافع باشیم

تأثیر سه عنصر تفکر، اخلاص و توسل در ماندگاری آثار پژوهشی

سیده زهره برقعی، مدیر جامعه الزهرا سلام‌الله‌علیها، با اشاره به منزلت رفیع حضرت زهرا سلام‌الله‌علیها‍، عنوان کرد: حضرت فاطمه زهرا سلام‌الله‌علیها دارای «شناخت رفیع در علم اسلامی و توحید» بودند.

مدیر جامعه الزهرا سلام‌الله‌علیها با اشاره به علم نافع که در برخی دعاها آمده است، اظهار کرد: هر علمی که رافع نیاز مردم باشد و برای فرد و جامعه مفید باشد، تحت عنوان «علم نافع» است و بر اساس ارزش‌های ما، علم نافع به همراه ایمان، تاثیرگذاریِ چندبعدی خواهد داشت.

برقعی با بیان اینکه در عرصه پژوهش نیز باید به دنبال علم نافع باشیم، بر ضرورت پرورشِ پژوهشگران توانمند به عنوان تولیدگران علم نافع تأکید کرد و گفت: ما باید بتوانیم پژوهشگران متناسب با علم و پژوهش نافع تربیت کنیم.

مدیر جامعه الزهرا سلام‌الله‌علیها تصریح کرد: تربیت پژوهشگر بالقوه در معاونت پژوهش و ارتقای پژوهشگران بالفعل در پژوهشگاه مطالعات اسلامی، باید به عنوان عنصر کلیدی مورد توجه باشد.

وی پیشنهاداتی در جهت پیشبرد اهداف و مأموریت‌های جامعه الزهرا سلام‌الله‌علیها ارائه داد که عنایت به «مهندسی پژوهش و پژوهشگران طبق اقتضائات جامعه الزهرا سلام‌الله‌علیها»، توجه به مختصات «آموزشِ پژوهش محور همراه با تقویت رویکردهای مهارتی، تبلیغی و کنش‌گری»، عنایت به «تبلیغ پژوهش محور مبتنی بر دانش و مهارت تخصصی» و تبدیل و تولید محتوای خوب و کاربردی از پژوهش‌های مناسب از جمله این پیشنهادات بودند.

تأثیر سه عنصر تفکر، اخلاص و توسل در ماندگاری آثار پژوهشی

آیین رونمایی از ۱۶ کتاب علمی پژوهشی

در ادامه این مراسم، آیین رونمایی از کتاب منتشر شده در انتشارات جامعه الزهرا سلام‌الله‌علیها، با حضور سرکار خانم برقعی، حجت‌الاسلام‌والمسلمین نعیمی، حجت‌الاسلام‌والمسلمین ابوالقاسم زاده، سرکار خانم شاکری و سرکار خانم هاشمی برگزار شد و ۱۶ کتاب علمی پژوهشی که به همت معاونت پژوهش و پژوهشگاه مطالعات اسلامی به چاپ رسیده‌اند، منتشر شدند.

از این تعداد کتب علمی، شش کتاب به همت پژوهشگاه مطالعات اسلامی به چاپ رسیده است که کتاب‌های «المنهج الدراسی لفقه النکاح»، «بررسی شبهات فیصل نور پیرامون عصمت امام»، «تاریخ تشیع»، «درسنامه آیات الاحکام خانواده»، «روایات تفسیری (نقد و بررسی)»، «صدیقه شهیده» و «مبادی و ویژگی‌های علم امام بر اساس منابع حدیثی شیعه» را شامل می‌شوند.

همچنین کتاب‌های «آثار تربیتی و اجتماعی شکر با تأیید بر آیات و روایات»، «آموزش و پرورش تفکر بنیاد با تأکید بر آیات و روایات»، «بازخوانی احکام مهر با تکیه بر ماهیت آن»، «حضرت آدم در قرآن»، «روش شناسی مناظرات امام رضا علیه‌السلام»، «روش‌های فرهنگ سازی قرآن در عصر نزول وحی»، «رهاورد پژوهش مجموعه مقالات»، «فطرت مبنای تربیت»، «کارکرد فرشتگان در قرآن و عهدین»، «نقش مردم در انتخابات مسئولین تراز اول انقلاب اسلامی» به همت معاونت پژوهش جامعه الزهرا سلام‌الله‌علیها منتشر شدند.

تجلیل از پژوهشگران برتر جامعه الزهرا سلام‌الله‌علیها

همچنین در این مراسم، پنج نفر از پژوهشگران برتر جامعه الزهرا سلام‌الله‌علیها خدیجه حسین زاده، زهرا سادات کشیکیان، راضیه سادات سیدخراسانی، نجمه صالحی و سیده مریم موسوی مورد تجلیل قرار گرفتند.

تجلیل از پژوهشگران بین الملل جامعه الزهرا سلام‌الله‌علیها از دیگر برنامه‌های ویژه این مراسم بود که طی آن، بتول شاهانه ارسطو طلبه بین الملل از کشور آمریکا و دانش پژوه سطح چهار تفسیر تطبیقی، ساره شریف القحطانی طلبه بین الملل از کشور عراق، شرافت فاطمه طلبه بین الملل از کشور پاکستان و دانش پژوه سطح دو و نورالصبا شفاعت طلبه بین الملل از کشور پاکستان و دانش پژوه سطح دو تجلیل شدند.

خواندنی ها
مطالب بیشتر
توهین کنندگان به قرآن را با عشق متوجه اشتباهشان کنیم

زارعی در «نشان ارادت»:

توهین کنندگان به قرآن را با عشق متوجه اشتباهشان کنیم

خطبهٔ فدکیه محور وحدت

روایت حجت‌الاسلام قنبری‌راد از کتابی که آیت‌الله سیدعزالدین زنجانی نوشت

خطبهٔ فدکیه محور وحدت

در معرفی و تبلیغ دین کجا اشتباه کرده‌ایم؟

در معرفی و تبلیغ دین کجا اشتباه کرده‌ایم؟

از روایت تک ‌بُعدی سیرهٔ فاطمی بپرهیزیم

در گفتگو با بانو مجتهده زهره صفاتی و دکتر مریم معین‌الاسلام عنوان شد

از روایت تک ‌بُعدی سیرهٔ فاطمی بپرهیزیم

خدا می‌خواست دختران فاطمه باشیم

چند روایت خواندنی از زنان تازه‌مسلمانی که به حضرت‌ زهرا(س) و حجاب فاطمی‌ ارادت دارند

خدا می‌خواست دختران فاطمه باشیم