۰۷ بهمن ۱۴۰۲ - ۲۳:۵۹

سه روش گفتمان سازی از منظر مقام معظم رهبری چیست؟

سه روش گفتمان سازی از منظر مقام معظم رهبری چیست؟
مدیر مرکز راهبردی جبهه فکری انقلاب اسلامی با بیان اینکه برای حل مسئله نیاز به گفتمان سازی و پای کار آوردن مردم است گفت: گفتمان سازی از منظر مقام معظم رهبری روش‌های مختلفی دارد که مهم‌ترین آنها روش‌های موج به موج، روایت گری و ایجاد امت پیشران با استفاده از ظرفیت نوجوانان و زنان است.
کد خبر: ۳۶۶۵

به گزارش خیمه مگ، هانی ایرانمنش عصر امروز در دهمین همایش مسئولان جوامع فرهنگی قرآنی عصر که در مجتمع یاوران مهدی (عج) برگزار می‌شود اظهار کرد: جمع حاضر می‌خواهند حلقه‌های میانی باشند، با جمع بیشتری از مردم در ارتباط باشند، عده بیشتری از مردم را هدایت کنند، در میان جامعه جریان ایجاد کنند و حرکت خلق کنند.

وی با بیان اینکه بخش زیادی از کارها با گفتمان سازی و داشتن قدرت اقناع عمومی ممکن است، گفت: مقام معظم رهبری فرمودند باید مسائل اساسی نظام را با مردم در میان گذاشت تا مردم همراه شوند از این رو باید برای اینکه چگونه می‌شود یک حرکت عمومی انجام داد تلاش زیادی صورت گیرد.

مدیر مرکز راهبردی جبهه فکری انقلاب اسلامی با بیان اینکه یکی از مهم‌ترین مسائل امروز انقلاب و نظام به میدان آوردن مردم است، گفت: اگر نهادهای مردمی به میدان بیایند به معنی به میدان آمدن مردم نیست بلکه به میدان آمدن نهادهای مردمی مقدمه و لازمه به میدان آمدن مردم است. وی با بیان اینکه حلقه میانی یک بلندگو نیست بلکه هدایت کننده برای حل مسائل است، افزود: در هر برهه از زمان مسائلی وجود دارد و برای پاسخ به آن مسائل باید مردم را به میدان آورد و به حرکت عمومی مرد جهت داد؛ ما مبلغ و سخنور زیاد داریم ولی وقتی یک سخنور در جایگاه حلقه میانی قرار می‌گیرد که بر حل مسائل زمانه تمرکز کند تا جریان آگاهی را به اراده و عزم جمعی تبدیل کند و این عزم جمعی به مسأله پاسخ بگوید.

ایرانمنش با بیان اینکه آگاهی لزوماً اراده نمی‌آورد، اراده لزوماً به عزم تبدیل نمی‌شود و هر عزمی به حرکت منجر نمی‌شود، گفت: مسأله کانونی حلقه میانی این است که من چگونه جامعه را به نقطه عزم جمعی در حل مسائل اجتماعی برسانم زیرا جانمایه پیشرفت همه جانبه عزم و ارده جمعی است و پیشرفت زمانی شکل می‌گیرد که عزم و اراده جمعی شکل گرفته باشد.

وی با بیان اینکه برای به میدان آوردن مردم نیاز به تمرکز، پیگیری، فکر و خلق عزم جمعی در میان مردم است، گفت: به گفته امامین انقلاب امت امروز ما از امت پیامبر هم بهتر است و جوشش‌های بی نظیری دارد؛ بنابراین مسأله ما این است که حلقه میانی شویم که این جریان زنده پویای گسترده و این امت پر توان را پای حل مسائل بیاوریم و این کار را به واسطه قرآنی انجام دهیم که تبیان لکل شیئ است و قدرت بی نظیری در جریان فهم عمومی و خلق اراده جمعی دارد.

* قرآن قدرت خلق قیام‌های اجتماعی را دارد

مدیر مرکز راهبردی جبهه فکری انقلاب اسلامی با تأکید بر اینکه قرآن قدرت خلق قیام‌های اجتماعی را دارد، گفت: یکی از ویژگی‌های مهم حلقه میانی این است که اصلاح اجتماعی برایش مهم است و به دنبال این است که در نظام اسلامی امت را به سمت جریان و جهت تمدن سازی، عدالت و مبارزه با استکبار پیش برد. وی با بیان اینکه در دعوت به انتظار می‌شود مردم را به انتظاری تمدنساز و یا به انتظاری منفعل و خمود دعوت کرد، گفت: هر دوی این جریان‌ها ندبه خوانی دارند و در نیمه شعبان جشن برگزار می‌کنند ولی یکی در جامعه تحول ایجاد می‌کند و دیگری باعث خمودگی و عقب ماندگی جامعه می‌شود.

 

ایرانمنش با بیان اینکه کار ما گفتمان سازی و در مرحله بعد شبکه سازی و سپس بسط و گسترش عقلانیت است، گفت: گفتمان سازی یعنی اینکه یک مفهومی را به طور گسترده در جامعه گسترش دهیم به نحوی که به هوای تنفسی و ادراک و فهم عمومی تبدیل شود و به اراده و حرکت عمومی بینجامد.

*استفاده از روش موج به موج در گفتمان سازی

وی با اشاره به گفتمان سازی از منظر مقام معظم رهبری، گفت: گفتمان سازی در منظر مقام معظم رهبری دستگاه هدایت عمومی است که از روش‌های متعددی شکل می‌گیرد؛ یکی از روش‌های گفتمان سازی روش موج به موج است که خود مقام معظم رهبری مداوم از آن استفاده می‌کنند؛ در جوامع موج‌های اجتماعی وجود دارد و برای بسط یک گفتمان خلق یک موج مبتنی بر موج سابق لازم است.

مدیر مرکز راهبردی جبهه فکری انقلاب اسلامی با بیان اینکه روش موج به موج در احیای جهاد سازندگی توسط مقام معظم رهبری پیاده شد، گفت: مقام معظم رهبری با استفاده از موج زنده و پویای جبهه فرهنگی انقلاب، حرکت‌های جهادی را روی آن پیاده کردند و امروز تبدیل به یک حرکت عظیم اجتماعی شده است.

وی با بیان اینکه اگر ما می‌خواهیم گفتمان، فرهنگ و ادبیات قرآنی را برای حل مسائل به دست گیریم باید رابطه مان با هیأت ها، گروه‌های جهادی، باشگاه‌های ورزشی، پویش‌ها و سنن اجتماعی و دیگر موارد را تعریف کنیم، گفت: اینکه چگونه می‌توانیم به نقطه موج به موج برسیم، یک روش خاص ندارد بلکه هر جامعه نسبت به جامعه دیگر متفاوت است و باید ببینیم در جامعه ما چه موج زنده ای وجود دارد و این موج زنده را چگونه می‌شود مدیریت کرد.

*دومین روش گفتمان سازی روایت سازی است

ایرانمنش روش دیگر گفتمان سازی را مسأله روایت دانست و گفت: حرکت‌های عمومی جهانی در نقاط مختلف دنیا با روایت‌ها شکل گرفته اند و اینکه مقام معظم رهبری می‌فرمایند امروز جنگ روایت‌ها است به این معنی است که باید در این جنگ وارد جهاد روایت شویم. وی با تأکید بر اینکه جنگ روایت‌ها در برخی برهه‌های تاریخی به اصلی‌ترین تنازع جبهه حق و باطل مبدل شده است، گفت: در صلح حدیبیه که همه از آن شکست را روایت می‌کردند قرآن روایت فتح و پیروزی کرده است و می‌فرماید انا فتحنا لک فتحا مبینا.

مدیر مرکز راهبردی جبهه فکری انقلاب اسلامی با بیان اینکه در غدیر چون روایت نشد مسأله ای به این مهمی را تغییر دادند، افزود: در عاشورا هم جریان بی نظیر تبلیغی معاویه وارد یک تغییر روایت شد و حضرت زینب (س) و امام سجاد (ع) محور شکستن مبانی روایتگری بنی امیه بودند که هم مبانی قدرتمندی داشت و هم دستگاه حکومتی از آن پشتیبانی می‌کرد. وی با بیان اینکه در زمان امام رضا (ع) هم مأمون با تکیه بر قدرت تبلیغی که داشت به دنبال تغییر روایت از اهل بیت بود.

وی خواست با دادن منصب حکومتی به امام روایت رایج از امام را در جامعه تغییر دهد، افزود: امام رضا با نپذیرفتن خلافت و مشروط کردن ولایت عهدی و همچنین با تبیین‌های یکه داشتند جلوی این تحریف روایت از اهل بیت را گرفتند و نقشه مأمون را بر هم زدند. ایرانمنش با بیان اینکه ما باید فناوری‌های روایتگری، جنگ روایت‌ها و تنازع روایت‌ها را بلد باشیم، گفت: گاهی اوقات یک تغییر روایت جامعه را زیر و رو می‌کند و تبدیل به افتخار تاریخی می‌کند مانند مهاجران افغانستانی که در کشور ما یک دید منفی نسبت به آنها وجود داشتی ولی حاج قاسم کاری کرد که از دل آنها فاطمیونی رویش کردند که تا لب مرز شهادت پیش رفتند و به گفته شهید سلیمانی گره جنگ با داعش به دست آنها باز شد.

*سومین روش گفتمان سازی ایجاد امت پیشران است

وی سومین روش گفتمان سازی را ایجاد امت پیشران عنوان کرد و گفت: برای ایجاد امت پیشران باید از ظرفیت نوجوانان استفاده کنیم و نوجوان پیشران بسازیم؛ تربیت نوجوان پیشران با روش‌های تربیتی ما یک تفاوت جدی دارد و زیرا باید نوجوان پیشران را در قالب مسئولیت‌های اجتماعی تربیت کنیم.

مدیر مرکز راهبردی جبهه فکری انقلاب اسلامی با بیان اینکه الگوی نوجوان ما امیرالمؤمنین است که در این سن محور قیام و انقلاب پیامبر (ص) بودند، گفت: ما در بررسی 70 نهضت اجتماعی در دنیا به این نتیجه رسیدیم که حداقل نیمی از این نهضت‌ها با محوریت نوجوانان رقم خورده است بنابراین اگر با نرم افزار نوجوان پیشران به سراغ نوجوانان برویم می‌توانیم تکان بزرگی در جامعه ایجاد کنیم.

وی گفت: کسانی که می‌خواهند حلقه میانی شوند و حل مسائل در مسیر تمدن سازی کنند یکی از راه‌های آن ساختن امت پیشران است و یکی از ارکان این امت پیشران نوجوانان هستند؛ مقام معظم رهبری در جشن تکلیف دختران فرمودند شما به سن تکلیف رسیدید و دیگر نوجوان شده اید و نسبت به جامعه مسئول هستید یعنی باید دیگران را هم به سمت حق دعوت کنید و به عبارت دیگر نوجوان پیشران باشید.

ایرانمنش با بیان اینکه اگر می‌خواهید نوجوان، مبدء حرکت باشد نباید برایش زیاد حرف زد بلکه باید با او گفت و گو کرد، افزود: نوجوان امروز به شدت نیازمند محیطی است که در آن گفت و گو شکل بگیرد ولی ما به شدت به سمت گفتار رفته ایم. *نوجوان امروز باید به عرصه مسئولیت اجتماعی وارد شود وی ابراز کرد: یکی از ویژگی‌های مهم نوجوان امروز این است که دوست دارد در میدان مسئولیت وارد شود و نیازمند نقش آفرینی و تشخص دادن و هویت دادن است؛ درحالی که نظام‌های تربیتی ما به شدت سرکوبگر هستند و می‌گویند اگر می‌خواهی پیشرفت کنی در خانه بمان و درس بخوان و چیزی نگو تا بعدها به موفقیت برسی.

 

مدیر مرکز راهبردی جبهه فکری انقلاب اسلامی با بیان اینکه نوجوان امروز به شدت به رسانه علاقه مند است و رسانه بخشی ازوجود و زیست او شده است، گفت: اگر می‌خواهیم با نوجوان ارتباط بگیریم باید او را وارد بازی رسانه ای کنیم و اگر به او بگوییم با حکمت‌های نهج البلاغه یک کلیپ با عکس نوشته بساز به راحتی این کار را انجام می‌دهد و با مفاهیم آن ارتباط بگیرد. *زنان پیشرو قدرت بسیار ویژه ای در هدایت امت دارند

 

وی دسته مهم دیگر در امت پیشران را زنان دانست و گفت: زنان پیشرو قدرت بسیار ویژه ای در هدایت امت دارند و امام فرمودند زنان سربازان خط مقدم جبه‌های انقلاب هستند بنابراین اگر می‌خواهیم امت پیشران بسازیم یکی از بدنه‌های مهم امت سازی زنان و دختران هستند.

خواندنی ها
مطالب بیشتر
توهین کنندگان به قرآن را با عشق متوجه اشتباهشان کنیم

زارعی در «نشان ارادت»:

توهین کنندگان به قرآن را با عشق متوجه اشتباهشان کنیم

خطبهٔ فدکیه محور وحدت

روایت حجت‌الاسلام قنبری‌راد از کتابی که آیت‌الله سیدعزالدین زنجانی نوشت

خطبهٔ فدکیه محور وحدت

در معرفی و تبلیغ دین کجا اشتباه کرده‌ایم؟

در معرفی و تبلیغ دین کجا اشتباه کرده‌ایم؟

از روایت تک ‌بُعدی سیرهٔ فاطمی بپرهیزیم

در گفتگو با بانو مجتهده زهره صفاتی و دکتر مریم معین‌الاسلام عنوان شد

از روایت تک ‌بُعدی سیرهٔ فاطمی بپرهیزیم

خدا می‌خواست دختران فاطمه باشیم

چند روایت خواندنی از زنان تازه‌مسلمانی که به حضرت‌ زهرا(س) و حجاب فاطمی‌ ارادت دارند

خدا می‌خواست دختران فاطمه باشیم