۱۰ ارديبهشت ۱۴۰۳ - ۱۰:۴۳

بيان احکام در منابر کم‌رنگ شده است

بيان احکام در منابر کم‌رنگ شده است
اين که امروزه در منابر، مسئله گفته نمي‌شود، رسم غلطي است و موجب مي‌شود مردم نسبت به احکام شرعيِ خود، آگاهي لازم را نداشته باشند و اعمال عبادي را به درستي انجام ندهند.
کد خبر: ۵۷۰۲

به گزارش خیمه مگ، حضرت آيت‌الله مظاهري، پیش از ظهر امروز در آستانۀ فرارسيدن ماه مبارک رمضان در گردهمایی بزرگ مبلّغان استان اصفهان با اشاره به برخي آيات و روايات، تبليغ علوم ديني را به مثابۀ جهاد في سبيل‌الله و حتي برتر از آن دانسته و تأکيد کردند: براساس آیات قرآن کريم، احياي يک انسان و هدايت او به اسلام و تشيّع و نيز تلاش براي سازندگي روحي و اخلاقي ديگران و رهانيدن جوانان از انحراف و گمراهي، به اندازۀ زنده کردن همۀ آدميان ارزش دارد و ثوابي بالاتر از ثواب شرکت در جهاد في سبيل‌الله خواهد داشت.

ایشان حرکت مبلّغان علوم ديني در عضر غيبت را استمرار حرکت انبياي الهي برشمرده و تصريح کردند: رسالت روحانيون و مبلّغان تشيّع، شبيه رسالت انبياي تبليغي و از جهاتي افضل از رسالت آنان مي‌باشد؛ زيرا علاوه بر آن‌که مبلّغان عصر حاضر، به تبليغ دين اسلام و شريعت محمّدي که افضل اديان است، مي‌پردازند، علم و تقواي آنان اکتسابي است و براي نيل به مقامات علمي و معنوي، همّت و تلاش خود را ضميمۀ توفيق الهي کرده‌اند که کار ارزشمندي می باشد.

معظّم‌له افزودند: طلبۀ علوم ديني، سرباز حضرت ولي‌عصر «اروحنا فداه» است و بايد قدردانِ جايگاه و منزلت خويش باشد. همچنان‌که مردم نيز بايد توجّه به منزلت روحانيّت داشته باشند و قدردان اين نعمت بزرگ باشند.

*محورهای تبلیغ دین

حضرت آيت‌الله مظاهري در ادامۀ بيانات خود ضرورت تبليغ علوم ديني در سه محور اعتقادات، اخلاق و احکام را يادآور شده و اظهار داشتند: دين اسلام از سه بخش اساسي اعتقادات، احکام و اخلاق تشکيل شده است و مبلّغ اين دين مبين نيز بايد تبليغ خود را بر اين سه رکن و سه محور اساسي استوار سازد.

ايشان از کم رنگ شدن بيان احکام و مسائل شرعي در منابر و مجالس وعظ و خطابه انتقاد کرده و افزودند: يک روحاني يا مبلّغ دين بايد به رسالۀ عمليّۀ مراجع معظّم تقليد تسلّط کامل داشته باشد و در سخنراني خود مسائل شرعي را براي مردم تبيين کند و اين که امروزه در منابر، مسئله گفته نمي‌شود، رسم غلطي است و موجب مي‌شود مردم نسبت به احکام شرعيِ خود، آگاهي لازم را نداشته باشند و اعمال عبادي را به درستي انجام ندهند.

حضرت آيت‌الله مظاهري در ادامه، بر ضرورت احياي اخلاق و فضائل انساني در جامعه تأکيد کرده و خاطرنشان ساختند: بخش مهمّي از جلسۀ وعظ يک مبلّغ علوم ديني، بايد به تبيين فضائل و رذائل اخلاقي با تکيه بر آيات و روايات، اختصاص يابد تا پس از ماه مبارک رمضان، رذائل اخلاقي حاکم بر جامعه و مردم، ريشه‌کن يا دست کم سرکوب شده و فضائل نيکوي اخلاقي و صفات حسنه، جايگزين صفات رذيله گردد.

* مبلّغ حقيقي

معظّم‌له، خودسازي و تهذيب نفس مبلّغان را مؤثرترين عامل براي تهذيب مردم دانسته وتاکیدکردند: مبلّغ حقيقي کسي است که قبل از ديگرسازي، به خودسازي بپردازد. يعني با ريشه‌کن کردن صفات رذيله، نفس خود را مهذّب کرده و دل خويش را به زيور خصائل و فضائل حسنۀ اخلاقي بيارايد و شجرۀ طيّبۀ فضائل اخلاقي را در وجود خود بارور کند، به گونه‌اي که خودش و ديگران از ثمرات ارزشمند آن شجرۀ طيّبه بهره‌مند گردند.

معظّم‌له با تأکيد مجدد بر تأثير فراوان کردار يک مبلّغ در پذيرش گفتار او، به بيان خاطره‌اي از مرحوم آيت‌الله العظمي بروجردي«قدس‌سره» پرداخته و افزودند: استاد بزرگوار ما، حضرت آيت‌الله بروجردي«قدس‌سره» پيش از ايّام تبليغي، در ضمن درس و به صورت غيرمستقيم ما را نصيحت مي‌کردند و مي‌فرمودند: «مردم، از عمل ما بيشتر از گفتار ما ساخته مي‌شوند».

*انتقاد ازشایعه پراکنی هاو تهمت های سیاسی

حضرت آيت‌الله مظاهري ضمن نکوهش گناهان زباني که در سال‌هاي اخير بيش از گذشته رايج و متأسّفانه در جامعه عادي شده است، بر پرهيز جدّي از گناهاني نظير غيبت، تهمت، و شايعه تأکيد کرده و خاطرنشان کردند: روحانيون و مبلّغين بايد مراقب باشند در حين سخنراني، مرتکب گناهان زباني و به خصوص غيبت، تهمت يا شايعه سياسي نشوند، همچنين در برابر گناهان ديگران از خود واکنش مناسب نشان دهند، وگرنه از قبح اين گناهان بزرگ نزد مردم کاسته شده و آنان نيز با توجيهاتي نظير غيبت و تهمت سياسي، به گناهان زباني مبتلا مي‌گردند.

معظّم‌له ادامه دادند: علاوه بر حفظ قداست جلسات وعظ و خطابه، ممانعت از ورود اقسام گناه به جلسات خصوصي و ميهماني‌ها و نيز جلوگيري از تبديل آن جلسات به جلسات لغو و بيهوده، همراه با سخنان بي‌نتيجه، براي روحانيون ضروري است؛ زیرا جلسه‌اي که مبلّغ ديني در آن حضور دارد، بايد نتيجۀ دنيوي و اخروي داشته باشد و آن مبلّغ وظيفه دارد به صورت مستقيم يا غيرمستقيم، همۀ جلسات و حتّي ميهماني‌هاي خانوادگي را به جلسۀ ديني و اخلاقي مبدّل سازد.

*امام خمینی؛ الگو و سرمشق همگان

حضرت آيت‌الله مظاهري با بيان خاطره‌اي از حضرت امام خميني«قدس‌سره»، سياست و ديانت بنيانگذار کبير جمهوري اسلامي را اسوه و سرمشق همگان دانسته و تصريح کردند: آن کساني که به عنوان دفاع از نظام مقدّس جمهوري اسلامي به غيبت يا تهمت سياسي متوسّل مي‌شوند يا براي رقباي خود شايعه‌پردازي مي‌کنند، بايد بدانند که بنيانگذار اين نظام مقدّس و معمار کبير آن شخصيّت بزرگواري همچون امام راحل«قدس‌سره» است که تقواي ايشان بايد سرمشق همگان باشد.

ايشان افزودند: حضرت امام خميني«قدس‌سره» به اندازه‌اي نسبت به گناه و به ويژه نسبت به غيبت و تهمت، حسّاس بودند که اطّلاع از صحبت يکي از فضلا راجع به يکي از مراجع تقليد که شبهۀ غيبت داشت، لرزه بر اندام امام خميني انداخت و موجب بيماري ايشان و تعطيلي چند روزۀ درس آن بزرگ مرد شد. اما امروزه متاسّفانه شاهد رواج غيبت و تهمت با توجيه سياسي و به عنوان دفاع از جمهوري اسلامي هستيم که با روش و منش بنيانگذار آن در تضادّ آشکار است.

* اعتقادات جوانان را نشانه گرفته‌اند!

معظم له در بخش ديگري از سخنان خود، به تشريح گوشه‌هايي از ابعاد جنگ نرم دشمنان تشيّع براي تضعيف اعتقادات جوانان و بدبيني آنان نسبت به مذهب حقّۀ جعفري پرداخته و خاطرنشان ساختند: امروزه دشمنان تشيّع با بهره‌گيري از رسانه‌هاي متعدّد و ابزارها و تجهيزات مختلف، با هدف تضعيف نظام جمهوري اسلامي ايران، اعتقادات مذهبي جوانان شيعه را نشانه گرفته‌اند و با شايعه‌پراکني و ايجاد شبهات گوناگون، بنيۀ اعتقادي نسل جوان را متزلزل مي‌کنند.

ایشان ادامه دادند: اين امر، وظيفۀ روحانيون و مبلّغين را سنگين‌تر کرده و تبليغ آنان را با دشواري‌هاي متعدّدي مواجه مي‌نمايد؛ از اين‌رو لازم است که اولاً با ارتقاي سطح کيفي منابر و سخنراني‌ها و غنابخشي به محتواي بيانات خود با بهره‌گيري از آيات نوراني قرآن کريم و روايات روح‌بخش اهل‌بيت «سلام‌الله‌عليهم» جوانان را به سوي خود و به سوي جلسات مذهبي جذب نمايند. ثانياً با به کارگيري شيوه‌هاي نوين و جوان‌پسند و نيز با غلبۀ عقل و استدلال بر احساسات، پاسخگوي شبهاتي که از سوي وهابيّت، بهائيّت، تصوّف و عرفان‌هاي کاذب و نوظهور بر ضدّ تشيّع و روحانيّت مطرح مي‌شود، باشند.

*مبلغان به مسائل جناحی وارد نشوند

معظم له بر ضرورت دفاع مبلّغين از حقّانيّت اصل نظام جمهوري اسلامي، بدون ورود به مسائل جناحي و باندي، تأکيد کرده و تصريح کردند: نظام مقدّس جمهوري اسلامي که نشأت گرفته از حکومت اسلامي پيامبراکرم«صلي‌الله‌عليه وآله وسلّم» در مدينه مي‌باشد و تشکيل آن، آرمان ديرين ائمۀ طاهرين«سلام‌الله‌عليهم» و همۀ فقهاي عظام و مراجع تقليد در قرون گذشته است، برکات فراواني داشته و موجب سرافرازي تشيّع در جهان مي‌باشد و چنانچه با موانعي همچون دسيسه‌هاي دشمنان خارجي و نيز اختلافات و خوسري‌هاي داخلي مواجه نمي‌شد، اکنون بيش از اين ترّقي و پيشرفت کرده بود. ولي در عين حال دفاع از نظام و دست‌ کم دعا براي سربلندي و پيروزي آن، يکي از وظايف مبلّغين است.

حضرت آيت‌الله مظاهري در پايان بر ضرورت تقويت روحيۀ اخلاص در مبلّغان ديني و مذهبي تأکيد کرده و افزودند: کسي که براي تبليغ و ترويج اسلام و تشيّع اعزام مي‌شود، بايد صرفاً رضايت خداوند متعال را در نظر بگيرد و به گونه‌اي عمل نمايد که پس از بازگشت بتواند نتيجه و ثمرۀ تبليغ خويش را به خداي متعال ارائه دهد.

خواندنی ها
مطالب بیشتر
کمبود آخوند داریم!

روایتی موفق از یک حساب ذخیرهٔ ارزی معنوی و تاریخی

کمبود آخوند داریم!

حجت‌الاسلام سیدعباس موسوی‌مطلق
محقق و کارشنان دین و از شاگردان آیت‌الله شوشتری

نگاهی به شخصیت عرفانی و سلوک سیاسی آیت‌الله شیخ‌عبدالقائم شوشتری عارفی مدافع امام و آقا

حجت‌الاسلام سیدعباس موسوی‌مطلق محقق و کارشنان دین و از شاگردان آیت‌الله شوشتری

دفاعی به‌دور از تهاجم و تنش

المراجعات و مدل مناظره دربارهٔ امامت در گفت‌وگو با حجت‌الاسلام سیدمحمدرضا شرف‌الدین

دفاعی به‌دور از تهاجم و تنش

توهین کنندگان به قرآن را با عشق متوجه اشتباهشان کنیم

زارعی در «نشان ارادت»:

توهین کنندگان به قرآن را با عشق متوجه اشتباهشان کنیم

خطبهٔ فدکیه محور وحدت

روایت حجت‌الاسلام قنبری‌راد از کتابی که آیت‌الله سیدعزالدین زنجانی نوشت

خطبهٔ فدکیه محور وحدت