۱۰ مهر ۱۴۰۲ - ۱۵:۰۰

نگاهی به کتاب سربازنامه/ پیوند منظوم حماسه‌های کهن ایرانیان با قهرمانان امروز این مرز و بوم

منظومه‌ی سربازنامه، کتابی است که با بهره گیری از تمثیلی اسطوره‌ای توانسته است میان تخیل و واقعیت پلی بزند. افشین علا در این مثنوی بلند هم به حماسه‌های کهن ایرانیان اشاره می‌کند و هم به شکل گیری نهضت اسلامی ۵۷ و سالهای دفاع مقدس گریزی میزند.
کد خبر: ۶۶۰

 یکی از مهم‌ترین اتفاقاتی که امروز باید در حوزه فرهنگ کشور ما بیافتد و جای خالی‌اش به شدت احساس می‌شود، تولید محتوای منظوم برای مخاطب کودک و نوجوان است. شعرهایی منظومه وار درباره تاریخ و حماسه‌های کشورمان که در سال‌های گذشته جای خوبی در بین کتاب‌های کودک و نوجوان داشتند و امروز جایشان خیلی خالی است. کتاب «سربازنامه» افشین علا یکی از کتاب‌های خوب و البته نادر این حوزه است.

سربازنامه منظومه‌ای است حماسی ملی و آئینی تلفیقی از اسلوب متون منظوم فارسی پیرامون افسانه‌ها و اساطیر، باستان و آموزه‌های دینی و انقلابی امروز ایران زمین با این تفاوت که روایت این منظومه نه بازنویسی افسانه‌های دوردست و کهن است و نه قهرمان آن، اسطوره‌ای خیالی. داستان سربازنامه صرف نظر از آرایه‌ها و استعاره‌های شاعرانه، روایتی مستند و واقعی از حماسه‌هایی است که در سال‌های اخیر پیش چشم ایرانیان و جهانیان به وقوع پیوسته است. قهرمان آن نیز سردار عاشق و مجاهدی است که پاره‌ی تن ایرانیان این روزگار و نماد اقتدار و امنیت این آب و خاک بود. شهید جاودانه‌ای که به دلیل مبارزه‌ی بی امان با خون خوارترین دشمنان بشریت، نه فقط نزد ایرانیان محبوبیتی بی نظیر داشت که پشت و پناه ملت‌های مظلوم منطقه بود؛ ملت‌هایی که در برابر هجوم داعشیان دست پرورده‌ی غرب، اسراییل و برخی حاکمان وهابی عرب، جز جمهوری اسلامی ایران و رهبر نستوه انقلاب و خیل مجاهدان جان بر کف ایشان حامی و دادرسی نداشتند. در این میان قاسم سلیمانی نماد اراده‌ی رهبر و امت اسلامی مبنی بر سازش ناپذیری در برابر جانیان متجاوز شد و باعث به درهم پیچیده شدن پرچم جعلی اسلام خواهی داعشیان و رسوایی حامیان غربی آنان شد. اما به قیمت جان صدها رزمنده‌ی صاحب دل و بی باک که نام حاج قاسم در صدر فهرست اسامی پرافتخار آنان تا ابد خواهد درخشید.

نگاهی به کتاب گنجینه رنج/ ماجرای گنج‌هایی که دادیم و رنج‌هایی که به جان خریدیم

بی شک چنین حماسه‌ای نمی‌توانست از چشم و جان و قلم اهالی وادی هنر و ادبیات معاصر پنهان بماند. منظومه‌ی سربازنامه، کتابی است که با بهره گیری از تمثیلی اسطوره‌ای توانسته است میان تخیل و واقعیت پلی بزند. افشین علا در این مثنوی بلند هم به حماسه‌های کهن ایرانیان اشاره می‌کند و هم به شکل گیری نهضت اسلامی 57 و سالهای دفاع مقدس گریزی میزند و آنگاه به ترسیم شاعرانه‌ای از وضعیت سال‌های اخیر ایران و منطقه می‌پردازد و صف آرایی جبهه‌ی حق و باطل را به تصویر می‌کشد و پس از این مقدمه به سراغ قهرمان اصلی روایت خویش یعنی قاسم سلیمانی می‌رود و شرح حالات عارفانه و مجاهدت‌های عاشقانه‌ی او را به نظم می‌کشد. اما آنجا که این حماسه‌ی غرور آفرین به شهادت ناجوانمردانه‌ی قهرمان روایت می‌رسد همچون عزیز از کف دادگان، نوحه سر می‌دهد و با بهره گیری از ظرایف احساسات شاعرانه و مضامین باریک بینانه و استعاری عظمت غم فقدان آن جان جهان و یگانه‌ی دوران را به یادها می‌آورد تا جایی که خواندن این اثر حماسی را با چاشنی خون دل و آب دیده در هم می‌آمیزد. هر چند پس از این نوحه سرایی جانگداز، باز همنوا با ملت قهرمان ایران از امید می‌گوید و خبر از فردای روشنی می‌دهد که فرجام ناگزیر نبرد حق و باطل است.

ادبیات کودک و نوجوان , کتاب دفاع مقدس , سردار قاسم سلیمانی , شهید سپهبد قاسم سلیمانی ,

هرصفحه از این کتاب با تصویرگری‌های گیرا و مرتبط با متن تصویرگرش محمدحسین صلواتیان آراسته شده است.

در بخشی از این کتاب می‌خوانیم:

ایران به جهان دوباره شد نامی/  با پرچم انقلاب اسلامی

پس خصم ز فرّ دین به تنگ آمد/ از لانه خود به قصد جنگ آمد

صدام چو حمله‌ور شد از بغداد/ خصم از همه سوی، ساز و برگش داد

کردند ولی یلان صف‌آرایی/ در مخمصه، خصم ماند و رسوایی

 

یا در برش دیگری از کتاب آمده است:

در خلق حماسه‌های ایرانی/ شد نوبت قاسم سلیمانی

پروانه‌صفت، به قلب آتش زد/ پهلو به زلالی سیاوش زد

پس پیر، نشان راه قدس‌اش داد/ فرماندهی سپاه قدس‌اش داد

قرآن به سرش گرفت و راهی کرد/ مأمور به خدمتی الهی کرد

قاسم که به رزم، اُنس دیرین داشت/ آن خواسته را چو جان شیرین داشت

این کتاب پیش از انتشار رسمی، از سوی شاعر به محضر مبارک رهبر انقلاب تقدیم شد. ایشان در یادداشتی بر این مجموعه مرقوم فرمودند:«زیبا و شیوا و خوش‌لفظ و معنا سروده شده است. منظومه ماندگاری خواهد شد ان‌شاءالله. این قریحه و این توفیق را به آقای افشین علا تبریک می‌گویم.»

انتشارات مکتب حاج قاسم کتاب «سربازنامه» را منتشر کرده است.

 

خواندنی ها
مطالب بیشتر
توهین کنندگان به قرآن را با عشق متوجه اشتباهشان کنیم

زارعی در «نشان ارادت»:

توهین کنندگان به قرآن را با عشق متوجه اشتباهشان کنیم

خطبهٔ فدکیه محور وحدت

روایت حجت‌الاسلام قنبری‌راد از کتابی که آیت‌الله سیدعزالدین زنجانی نوشت

خطبهٔ فدکیه محور وحدت

در معرفی و تبلیغ دین کجا اشتباه کرده‌ایم؟

در معرفی و تبلیغ دین کجا اشتباه کرده‌ایم؟

از روایت تک ‌بُعدی سیرهٔ فاطمی بپرهیزیم

در گفتگو با بانو مجتهده زهره صفاتی و دکتر مریم معین‌الاسلام عنوان شد

از روایت تک ‌بُعدی سیرهٔ فاطمی بپرهیزیم

خدا می‌خواست دختران فاطمه باشیم

چند روایت خواندنی از زنان تازه‌مسلمانی که به حضرت‌ زهرا(س) و حجاب فاطمی‌ ارادت دارند

خدا می‌خواست دختران فاطمه باشیم