۰۲ خرداد ۱۴۰۳ - ۱۹:۰۹

قرآن منسوب به حضرت امام حسن عسکری(ع)

قرآن منسوب به حضرت امام حسن عسکری(ع)
کتاب نفیس قرآن کریم به خط کوفی متعلق به قرن سوم هجری قمری و منسوب به حضرت امام حسن عسکری (ع)، ازسوی شاه قلی مهردار، در سال ۹۵۶ هجری، وقف آستان حضرت معصومه (س) شده است .
کد خبر: ۷۳۰۰

به گزارش خیمه مگ،این اثر نفیس درقطع وزیری کوچک بیاضی با جنس اوراق از نوع پوست می باشد، طول اوراق آن حدود 23 الی 5/24 سانتیمتر و عرض اوراق حدود 5/16 تا 17 سانتیمتر است .

 صفحه آغازین ، شامل فاتحه الکتاب دارای تذهیب  می باشد و بکلی فرسوده و نامفهوم است ، سرسوره ها و ترنج های حواشی صفحات با قلم زرین مزین شده  و دارای جلد چرمی ضربی الحاقی به رنگ قهوه ای روشن و دارای تزئینات ضربی با نقوش ترنج و لچک ترنج و جدول کشی و متعلق به دوره صفوی است .

* صفحات نمره گذاری شده

 همچنین ازدیگرویژگیهای قرآن  منسوب به حضرت امام حسن عسکری (ع) صفحات نمره گذاری شده و مختوم به رقم 345 به انضمام یک ورق آستر در آخر است .

شیرازه ته دوخت، مصدوم و جزئی گسیخته است، هر صفحه مشتمل بر 12 سطر است و برگ های آغازین و پایانی قرآن به شدت مصدوم ، خط و تزئینات سائیده، لک شده  سوراخ و تغییر رنگ یافته و با کاغذ نخودی مرمت شده است .

* عبارتهایی در صفحه آخر

 برخی صفحات قرآن راده نویسی شده ( بخش های اولیه قرآن )، صفحه آخر قرآن با تزئینات ویژه و دوسطر  عبارت ذیل مشاهده می شود :

 / .... حسن بن علی رضی الله ... سنه احدی ..... / بقیه عبارت مفهوم نیست .

وقف آستانه حضرت معصومه (س) در دوره صفویه توسط خلیفه شاه قلی مهردار به سال 956 قمری .

* متن وقف نامه:

-وقف نامه در 9 سطر در صفحه اول به شرح ذیل مشاهده می شود :

« بسم الله الرحمن الرحیم  الحمد الله الذی جعل الوقف  دریعه لنیل السعادات الخرویه فی دار القرآن  و الصلوه  و السلام / ...... الاشرفان علی سید الانبیا  و المرسلین  محمد و اله الطیبین الطاهرین  الاخیار  و بعد فقد وقف / هذالمصحف  المجید الذی لایاتیه الباطل من بین یدیه ولا من خلفه   تنزیل من حکیم حمید الحضرت الامیر الجلیل عمده الاجلاء فی زمانه /

خلیفه شاه قلی مهردار، علی المومنین المتوطنین  و المجاورین و الزایرین روضه السیده العلیه العلویه الزکیه الطاهره النقیه سلیله ائمه الاطهار ستی فاطمه بنت الامام الهمام ابی ابراهیم موسی بن جعفر  صلوات الله و سلامه علیهما و علیها مشروط بان یکون المصحف الشریف موصوفا فی داخل قبتها الشریفه و لا یخرج منها الی مکان من الامکنه لا یرهن و لا یغیره/  وقفا صحیحاً  شرعیاً  موبداً   مخلداً بحیث لا یورث و لا یباع و لایوهب و لا ینقل لوجه من الوجوه ولایغیره فمن غیره / او بدله فانما اثمه علی الذین یبدلونه وکان ذلک فی شهر ربیع الاول المعظم فی سلک مشهور  سنه ست و خمسین و تسعمائه ( 956 ) هجریه و الحمد ... العزیز "

- دو دستخط در 5 سطر از دوره صفویه در یادداشت ملاحظه و عرض کتابداران وقت ذیل وقف نامه  دیده  می شود.  - دارای شش نقش مهر و تائید  تحویل  و انتقال  از کتابدارن عصر صفوی ، افشاری  و زندیه  در ورق آستر