۰۶ دی ۱۴۰۳ - ۰۱:۰۰

بچه‌ها را رزمی تربیت کنیم نه بزمی

بچه‌ها را رزمی تربیت کنیم نه بزمی
زیبایی‌نژاد با بیان اینکه مشکل اساسی نظام تربیتی ما آموزه محور بودن آن است، گفت: لازم است از تربیت بزمی به تربیت در موضع درگیری و تخاصم پیش فرض برسیم، چراکه تخاصم بین جناح حق و باطل همیشه وجود داشته است. چون در نظام تربیتی پیش فرض تخاصم نداریم بچه ها را بزمی تربیت می‌کنیم نه رزمی.
کد خبر: ۷۸۵۷

به گزارش خیمه مگ از استان قم، حجت الاسلام والمسلمین «محمدرضا زیبایی‌نژاد» امروز (یکشنبه، ۱۸ آذرماه) در نشست علمی پنجمین همایش علوم انسانی - اسلامی، پژوهش و فناوری با عنوان «علوم تربیتی، خانواده و راهبرد مقاومت» به موضوع ویژگی های خانواده مقاوم پرداخت و اظهار کرد: آنچه که در وهله اول می تواند تربیت را شکل دهد اتصال مربی و متربی است.

 

رئیس پژوهشکده زن و خانواده افزود: در نظام تربیتی ما وقتی بحث از علاقه می شود سراغ تعلقات می روند درحالی که وقتی تکثرات مطرح می شود متربی فراری می شود. درواقع باید علاقه مندی ها در ذیل یک علاقه اصلی مستهلک شود.

 

وی تصریح کرد: انسان اگر می خواهد تحت تربیت درست قرار گیرد باید تحت یک مغناطیس واحد باشد و مابقی ذیل این جاذبه قرار گیرد که چیزی جز حب خداوند نیست.

 

رئیس پژوهشکده زن و خانواده با بیان اینکه این تعلق موتور محرک انسان می شود، افزود: مشکل ما این است که نظام تربیتی ما تعلق به یک چیز ایجاد کند و این موضوع خیلی مهم است. قرار گرفتن در میدان جاذبه به این معناست که محبت الهی به همه چیز رنگ دهد. کسی که ذیل محبت الهی قرار گیرد دیگرنمی تواند ذیل محبت دیگری قرار گیرد.

 

حجت الاسلام والمسلمین زیبایی نژاد به دومین وجه تربیت جامع اشاره کرد و گفت: وجه تبیینی- تشخیصی- تحلیلی وجه دیگر آن است که درواقع متاثر از وجه اول است.

 

وی با اشاره به چند کلیدواژه به واژه عقل اشاره کرد و افزود: عقل به معنای استعداد خدادادی و موهبت الهی است و هر کس به اندازه لیاقت اولیه از آن بهره مند می شود و اختیاری ندارد اما در بحث تعقل دارای اختیار می شود (تعقل فرایند بکار گیری عقل در میدانی است که تحت تاثیر عوامل بیرونی و درونی است).

 

رئیس پژوهشکده زن و خانواده ادامه داد: عقلانیت کلیدواژه دیگری است که گاهی با عقل و تعقل اشتباه گرفته می شود، عقلانیت چارچوب و سازمانی است که بوسیله اراده(عقل یا جهل) آن را ایجاد می کنیم که اگر درست شکل بگیرد و داده های درستی داشته باشد نتیجه درستی دارد. مثل کتابخانه ای که وقتی با نظام طبقه بندی و حروف و ...دسته بندی شود یک فهم جدید به ما می دهد.

 

حجت الاسلام والمسلمین زیبایی نژاد با بیان اینکه مشکل اساسی نظام تربیتی ما آموزه محور بودن آن است و می خواهد تکثر داشته باشد، گفت: این درحالی است که این داده ها در دستگاه تحلیلی متربی باید سامان پیدا کند و اگر این داده ها زیاد شود به درستی تحلیل نمی شود.

 

رئیس پژوهشکده زن و خانواده ادامه داد: وقتی شیطان وسوسه می کند، پالس می فرستد و این پالس در عقلانیت فرد رمزگشایی می شود و در دستگاه تحلیل خود متوجه می شود این پالس زیبای شیطان چقدر متعفن است.

 

وی با بیان اینکه مساله ما این است که در میدان با مشکلات زیادی مواجه هستیم گفت: برای حل این مشکلات از جمله اینکه جوان و نوجوان ما تحث سیطره فضای مجازی است که البته این یک تحلیل تقلیلی است و ما نیازمند راهبرد هستیم.

 

رئیس پژوهشکده زن و خانواده تصریح کرد: راهبردهایی که امروز برای تربیت صحیح به آن نیاز داریم در وهله اول خانواده است یعنی محیط ثابت هویت بخش و ایمانی. بخش اصلی تربیت و مکان اصلی تربیت، محیط ثابت هویت بخش است؛ یعنی شخص از تعلق به محیط لذت ببرد، محیطی که پیوسته در حال رفت و آمد باشد. خانواده منسجم ایمانی خانواده ای است که بر پایه های ایمان انسجام پیدا کرده است واز نشانه های آن این است که مناسک مشترک دارند، دعای دسته جمعی، سفره مشترک دارند و با هم غذا می خورند وعاطفه ایمانی در بین آنها جریان دارد.

 

وی با بیان اینکه راهبری در خانواده باید به عهده یک نفرباشد چراکه تکثر راهبری خانواده را به هم می ریزد گفت: زن و مرد نبایستی هردو در منصب راهبری قرار گیرند. راهبری برای مرد است ولی متاسفانه امروز رسانه ها درحال له کردن مرد هستند و در سریال های طنز تلاش دارند مرد و پدر را دست پا چلفتی و مسخره نشان دهند و این وضعیت سریال ها در کشور ما نیز وجود دارد که درواقع از عصر مشروطه اهمیت بحث مادری در حال زیاد شدن است و نقش پدری در حال حذف شدن.

 

حجت الاسلام والمسلمین زیبایی نژاد گفت: این راهبرد اول خانواده منسجم ایمانی است که باید شکل بگیرد و گفتگوهای خانواده با محوریت محبت خدا و ذکر خدا و تحلیل هایی که بوی خدا بدهد شکل بگیرد و درواقع خانواده بتواند به یک هیئت کوچک تبدیل شود یعنی محبت خدا و اهل بیت، بنیاد اتصال خانوادگی شود.

 

رئیس پژوهشکده زن و خانواده تصریح کرد: نکته دوم این است که خانواده اجتماعی شود و مسئله اجتماعی برای حل کردن داشته باشد که اگر خانواده بی مسئله شود خود اعضای خانواده برای یکدیگر مسئله می شوند.

 

وی درادامه به بحث خانواده منسجم ایمانی به عنوان محور جامعه ایمانی اشاره کرد و گفت: ما باید فرزندان خود را به یک اجتماع ایمانی متصل کنیم، از زمان مهد کودک تا آخر عمر هیئتی بشوند نه هیئت به معنای عام و کتل و سینه زنی بلکه جذب اجتماعاتی شوند که چند ویژگی داشته باشد اول محبت الهی و اهل بیت در آن شکل بگیرد، دوم هویت اجتماعی در آن شکل بگیرد یعنی برای بچه ها جذابیت داشته باشد.

 

رئیس پژوهشکده زن و خانواده ادامه داد: چنین اجتماعی می تواند هویت و قدرت معنوی ایجاد کند و با این قدرت کودک و نوجوان در مواجهه با افرادی که حجاب و دین او را به تمسخر می گیرند نمی شکند درواقع اتصال به اجتماع ایمانی به فرد قدرت و هویت می دهد.

 

وی تصریح کرد: اصلاح نظام تربیت می تواند در مقیاس خانواده یا بیرون از نظام تربیت به صورت آموزه محور و عقلانیت محور و با عقلانیت توحیدی تحقق یابد.

 

رئیس پژوهشکده زن و خانواده ادامه داد: لازم است از تربیت بزمی به تربیت در موضع درگیری  و تخاصم پیش فرض برسیم چراکه تخاصم بین جناح حق و باطل همیشه وجود داشته است. چون در نظام تربیتی پیش فرض تخاصم نداریم بچه ها را بزمی تربیت می کنیم نه رزمی.

 

حجت الاسلام والمسلمین زیبایی نژاد در پایان تصریح کرد: به نظر می رسد که اندیشمندان در نظام تربیت دینی درگیر بحث های ثابت بوده اند درحالی که تحولات زمان و مکان و شرایط و تحولات بسیار مهم است و کمتر به آن توجه شده است و نکته آخر در بحث تربیت خانواده این است که تربیت بدون توسل و تضرع و دعا و ... تحقق پیدا نمی کند و ما نیاز داریم که هم خانواده از درون بجوشد و هم از بیرون فضای مساعد می خواهد، اگر می خواهیم خانواده ها مقاوم باشند باید جبهه خانواده گرا ایجاد کنیم، خانواده امروز قدرت لازم را ندارد، زبان ندارد ما باید تشکل ها و جریان های مردمی بزرگی داشته باشیم که مسئله آنها خانواده و ارزش های خانواده باشد، با خانواده گفتگو کنند و نهاد واسط بین خانواده و حاکمیت نهاد خانواده باشد و قدرت خانواده را به رخ بکشند.