به گزارش خیمه مگ،آیت الله غلامرضا فیاضی در نشست علمی تخصصی "استاد فکر" که به مناسبت سالگرد ارتحال آیت الله محمدتقی مصباح یزدی(ره) برگزار شد، با اشاره به اصالت روح در نظر فلاسفه اسلامی اظهار داشت: فلسفه اسلامی در این که اصل در انسان، روح است اتفاق نظر دارند و بدن هم آشیانه ای است که روح روزها در آن است و شب ها در هنگام خواب این آشیانه را رها می کند و آزاد می شود " اللهُ یَتَوَفَّی الْأَنْفُسَ حینَ مَوْتِها وَ الَّتی لَمْ تَمُتْ فی مَنامِها ".
استاد سطوح عالی حوزه علمیه قم با بیان این که آیات و روایات نیز اصل را در انسان، روح می دانند گفت: به دلیل این که پاداش و کیفر به روح مربوط است و خداوند نیز می فرماید:" هر چه بدن های آنها در جهنم سوخته و پخته می شود بدن دیگری می آوریم"، لذا مشخص می شود که این بدن دنیا نیست، برای آن که انسان های مجرم عذاب بکشند و حقیقت انسان مجرم، روح مجرم و خبیث آن است.
وی افزود: فلاسفه ای مانند ابن سینا معتقد بودند همه روح ها مانند یکدیگر هستند، لذا در کتب منطق آمده است که انسان نوع است، یعنی حقیقت همه افراد یکی است، اما ملاصدرا عنوان کرد که انسان نوع نیست و افراد حقیقت واحد ندارند، بلکه انسان انواع دارد و اجناسی در زیرمجموعه آنها است.
وی اضافه کرد: ملاصدرا می گفت عده ای از انسان ها ملک هستند، یعنی جنسی به نام ملک دارند و انواع مختلفی زیرمجموعه این جنس قرار می گیرد و ملک ها هر کدام یک نوع خاص هستند.
عضو مجلس خبرگان رهبری با تاکید بر اینکه در این فلسفه عده ای از انسان ها نیز شیطان هستند تصریح کرد: افرادی که دنبال سیاست های کفرآمیزی که اکنون می بینیم استکبار جهانی آن را دنبال می کند و برخی افراد نادان که فکر می کنند باید از عقل خود در راه خدعه و فریب استفاده کنند از این جنس هستند.
وی خاطر نشان کرد: شیطان جنسی است که در زیرمجموعه آن انواع مختلف وجود دارد و خود ابلیس نیز حقیقت دیگری است که در برخی مواقع خود دخالت می کند، یعنی با این که برای هر انسانی یک نفر از جنس شیاطین قرار داده اما در مواردی خود در امور دخالت می کند.
رئیس هیئت مدیره مجمع عالی حکمت اسلامی عنوان کرد: عده ای از انسان ها نیز درنده هستند و جنس درنده ها یکی است و عده ای بهیمه بوده و بهائم نیز جنس های مختلف دارند، اما حضرت امام(ره) فرمودند کلام ملاصدرا ناقص است و درست است که حقیقت همه انسان ها یکی نیست، اما این که بیان شده انسان ها در چهار جنس قرار می گیرند کلام نادرستی است.
آیت الله فیاضی با اشاره به نظر حضرت امام در خصوص انواع انسان ها گفت: برخی از انسان ها فوق ملک بوده و عده ای نیز از هر جانواری پست تر هستند، لذا حداقل انسان ها در شش جنس قرار می گیرند.
وی افزود: این نظر مطابق آیات قرآن است همان گونه که فرموده :" لَقَد خَلَقنَا الإِنسانَ فِی أَحسَنِ تَقوِیمٍ" یعنی خدا موجودی برتر از انسان نیافریده، اما این انسان اموری دارد که حیوانات نیز دارای آن هستند و هم چنین فطرت دارد که مخصوص خود انسان است.
استاد سطح عالی حوزه عنوان کرد: انسان ها فطرت الله دارند که انسانیت انسان به آن است و هم چنین تمایلاتی دارند که حیوانات ندارند و قرآن کریم نیز می فرماید:" وَیُؤْثِرُونَ عَلَی أَنْفُسِهِمْ وَلَوْ کَانَ بِهِمْ خَصَاصَةٌ وَمَنْ یُوقَ شُحَّ نَفْسِهِ فَأُولَئِکَ هُمُ الْمُفْلِحُونَ "بنابراین روح ایثاری که فرد نیاز دارد و تشنگی بر بدن غلبه کرده اما می گوید آب را به دیگری بدهید و دیگری را بر خود مقدم می داند، این از تمایلات خاص انسان است.
وی خاطر نشان کرد: فطرت الله نیز تمایلاتی دارد" تَتَجَافَیٰ جُنُوبُهُمۡ عَنِ ٱلۡمَضَاجِعِ یَدۡعُونَ رَبَّهُمۡ خَوۡفا"با این که خواب برای انسان بسیار شیرین است، اما از آن دست می کشد تا لذتی بالاتر را درک کند و این لذت به دلیل وجود فطرت الله است.
استاد سطوح عالی حوزه علمیه قم با بیان که ابن سینا اختلاف انسان ها را در ضمائم وجود آنها می دانست گفت: در مقابل ملاصدرا می گفت حقیقت انسان ها با یکدیگر فرق دارد و با هر فکری که می کنند تغییر جوهری می یابند، زیرا فکر، آن تمایلات را زنده می کند و امر انسان ها همواره بر این دائر است که هر لحظه خود را با هوای نفس و تمایلات حیوانی و یا با خدا معامله کنند.
وی اضافه کرد: ملاصدرا می گوید انسان ها هر لحظه در دو راهی سعادت و بدبختی قرار دارند و انسان هایی که عقل بر آنها حاکم است، عقل به آنها اجازه نمی دهد که آفریدگاری مانند خدای متعال را به شیطان بفروشند.
عضو مجس خبرگان رهبری دقت و مراقبت در مسائل سیاسی اجتماعی به ویژه از سوی روحانیت را مهم دانست و افزود: باید بسیار مراقب باشیم و حرفی نگوییم که دشمن خدا خشنود شود و آن خبیثانی که می خواهند اسلام و تشیع نباشد و می دانند تا زمانی که مجالس عزاداری سیدالشهدا(ع) است کار آنها سخت است به هدف خود نرسند، هم چنان که در گذشته نیز بسیار صریح اقدام کردند و انگلیس خبیث، رضاخان ملعون را وادار به این کار کرد.
آیت الله فیاضی با تاکید بر این که انسان ها همواره در دو راهی سعادت و شقاوت قرار دارند تصریح کرد: با هر نیت و کاری که می کنیم حقیقت ما مبتلور می شود، لذا روح خود، شکل و زشت و زیبا دارد و همه تابع نیات و اعمالی است که بر مبنای نیت ها انجام می شود و روح انسان ها مطابق نیت آنها شکل می گیرد، بنابراین افرادی که چشم آنها به حقیقت باز است باطن انسان ها را نیز می بینند.
رئیس هیئت مدیره مجمع عالی حکمت اسلامی با اشاره به روایتی از امام صادق(ع) عنوان کرد: از حضرت سوال شد که " اَلمَلائِکَةُ اَفْضَلُ اَمْ بَنو آدَمَ؟ "امام پاسخ دادند "خدا در ملائکه عقل و فهم بدون تمایلات حیوانی قرار داده و در بهائم تمایلات حیوانی بدون تعقل قرارداد، اما انسان هر دو را دارد و کسی که عقل بر وجود آن حاکم باشد و بر تمایلات غالب باشد، یعنی تمایلات به دستور عقل باشد این فرد بالاتر از ملائکه است و کسی نیز که تمایلاتی حیوانی بر آن حاکم باشد از حیوانات پست تر است".
وی در ادامه سخنان خود آیت الله مصباح یزدی را نمونه انسانی که تمام سعی خود را برای معامله با خدا قرار داد عنوان کرد و ادامه داد: آیت الله مصباح آنچه وظیفه الهی بود انجام می داد و مهم برای علامه، رضایت خدا بود و بارها می فرمود ممکن است یک واجب مانع اوجب باشد و باید آنچه که وظیفه انسان است انجام داده شود و باید فکر کنید و تمام سعی بر این باشد که اکنون وظیفه ما در برابر خدا چیست و خدا از انسان چه می خواهد.
شاگرد علامه مصباح اضافه کرد: آنچه که مهم است این بوده که همه تلاش انسان این باشد که با خدا معامله کند و کسی که این گونه بود فردی همانند حضرت امام(ره) و علامه مصباح(ره) خواهد شد هم چنان که امام می فرمود:" ما مامور به وظیفه هستیم و مسئول نتیجه نیستیم".