به گزارش خیمه مگ، پانزده سال از حماسه نهم دی ماه سال ۸۸ می گذرد؛ حماسه ای که به تعبیر مقام معظم رهبری، یک حادثه ماندنی در تاریخ ماست.
به مناسبت سالگرد این روز به خاطره انگیز و بسیار مهم در تاریخ انقلاب اسلامی، با دکتر سیده فاطمه سیدمدللکار مدرس و پژوهشگر حوزه علمیه خواهران و فعال در عرصه های فرهنگی و اجتماعی گفت و گویی داشته ایم و از او در خصوص چرایی ماندگاری نهم دی ماه در تاریخ انقلاب و مؤلفه های کلیدی این روز که به درستی از آن به عنوان یوم الله یاد می شود، پرسیده ایم که آن را در ادامه می خوانید:
رهبر معظم انقلاب در یکی از بیانات خویش که مربوط به سال ۹۰ است بر این نکته تأکید می کنند که در بحث از نهم دی و تحلیل آن باید به مقوله هویت و ماهیت انقلاب اسلامی توجه ویژه ای کرد. به نظر شما راز این تأکید حضرت آقا در چیست؟
هویت انقلابی که رهبر عزیزمان بر آن تأکید می کنند در واقع چیزی نیست مگر پایبندی آحاد ملت و نسل جوان به ارزش ها و اصول انقلاب اسلامی که از آن جمله باید به مواردی چون ولایتمداری، باورها و اعتقادات دینی، تأکید بر استقلال کشور، استکبارستیزی، دشمن شناسی و دشمن ستیزی و بی توجه نبودن به منافع و مصالح ملی اشاره کرد.
البته باید توجه داشت که همه این ها در گفتار نورانی امام و رهبری بسیار بارز و متجلی است کما این که از جمله شاخصه های استمرار انقلاب اسلامی با وجود همه فتنه ها و دشمنی ها از جمله فتنه بسیار خطرناک و پیچیده سال ۸۸، التزام مردم به دین و انقلاب و ولایت بوده است. بدون توجه به این مسائل اساساً نمی توان به تحلیل و تبیین قضایایی چون فتنه ۸۸ و به تبع آن حماسه ماندگار ۹ دی پرداخت و حق مطلب را در این زمینه ادا کرد.
حضرت آقا همچنین در یکی از بیانات خویش در دیدار اعضای ستاد بزرگداشت ۹ دی تأکید می فرمایند که در حماسه ۹ دی، مردم انقلابی ایران غیرت دینی، حمایت از نظام اسلامی، شهدا و انقلاب را بار دیگر از خود نشان دادند و این موضوع در حقیقت بصیرتی بود که در مردم ما فعلیت پیدا کرد.
واقعیت آن است که پس از اهانتی که در روز عاشورای سال ۸۸ از سوی عده ای مغرض و تحریک شده نسبت به دستگاه سیدالشهدا(ع) انجام گرفت، به فاصله دو روز، مردم در روز ۹ دی به خیابانها آمدند و موضع صریح خودشان را علنی ابراز کردند و آن حماسه به یادماندنی را خلق کردند.
با عنایت به فرمایشات مقام معظم رهبری درمی یابیم که یکی از مؤلفه های مهم در شکل گیری حماسه ۹ دی ناظر به غیرت دینی مردم بوده است. به نظر شما چگونه می توان با الهام از واقعه نهم دی در راستای تقویت غیرت دینی جامعه تلاش کرد!؟
بله به نکته بسیار مهمی اشاره کردید. ما هر چقدر که در مسیر تقویت غیرت دینی کار کنیم، باز هم کم است، کما این که در آموزه های اسلامی و شیعی ما نیز بر این مساله تأکید بسیار زیادی شده است.
از آنجا که غیرت از ثمرات و برکات ایمان به شمار می آید، لذا تقویت ایمان زمینه ساز تقویت غیرت است، به این معنا که کسی که به ارزش های الهی رو آورد و بدان باور داشته باشد، به طور طبیعی از آن دفاع می کند.
در عین حال باید توجه داشت هر چند که غیرت دینی یک ضرورت محسوب می شود، اما غیرت بدون پشتوانه معرفت به حدود الهی نمی تواند پا بر جا باشد، به این خاطر که با اولین شبهه، انگیزه جانبداری خود را از دست می دهد. از این رو، در قرآن و کلام نورانی اهل بیت(ع)، اهمیت ویژه ای به معرفت و بینش مؤمنان داده شده است.
به دیگر سخن اگر می خواهیم که در زمینه تقویت غیرت دینی جامعه همچون ۹ دی کار کنیم لازمه اش ارتقای سطح معرفت، بینش و تقویت باورها و اعتقادات دینی مردم و نسل جوان است.
امام راحل و شهدای والامقامی همچون حاج قاسم ها یقیناً این گونه بوده اند چرا که اولاً باور عمیق به این مفاهیم داشته اند و ثانیاً در سبک زندگی خود همین باورها را ساری و جاری کردند و این گونه به منبع الهام بخشی برای دیگران تبدیل شدند.
در ایام سالگرد شهادت سردار دل ها حاج قاسم سلیمانی قرار داریم و حقیقتاً باید گفت که از جمله مصادیق بارز تجلی غیرت دینی و انقلابی شخص ایشان بود که در سرتاسر عمر پربرکتش در مسیر مجاهدت در راه خدا و خدمت به خلق او گذشت و با این حال خود را همواره سرباز وطن و ولایت می دانست.
چند سالی است که نهم لغایت نوزدهم دی ماه را به عنوان دهه بصیرت نام گذاری کرده اند و در این ایام نیز البته مراسم ها و برنامه های مختلفی در کشور برگزار می شود. از نگاه شما چگونه می توان با الهام از یوم الله هایی چون نهم دی ماه در مسیر بصیرت افزایی در جامعه اسلامی گام برداشت و این که رسانه ها در این خصوص چه رسالتی برعهده دارند؟
با نگاهی به بیانات رهبر معظم انقلاب به خصوص در دیدارهایی که مردم قم به مناسبت قیام ۱۹ دی با ایشان در سال های اخیر داشته اند در می یابیم که ویژگی مشترک ۱۹ دی با ۹ دی در بصیرت و غیرت دینی مردم بوده است، چه آن که اولی عاملی بود که باعث شتاب انقلاب در مسیر پیروزی شد و دومی به ضامن حفظ و بقای انقلاب اسلامی و دفاع از دستاوردهای آن بدل گشت.
آن چه مهم است این که یوماللههایی همچون نهم دی ماه می بایست از طریق روایت دقیق و مستند به نسلهای جدید منتقل شود تا بر میزان بصیرت و آگاهی آنها نسبت به ماهیت و هویت انقلاب اسلامی و نیز اشرافیت نسبت به انواع و اقسام توطئه ها و فتنه های دشمنان علیه نظام و انقلاب افزوده شود چرا که بدون این آگاهی و دشمن شناسی ما نمی توانیم به درستی از دستاوردهای و ارزش های انقلاب اسلامی در بزنگاه های تاریخی مثل فتنه سال ۸۸ دفاع کنیم.
صدالبته بهره گیری حداکثری از ظرفیت مساجد، هیئات، دانشگاه ها، پایگاه های بسیج و نهادها و تشکل های مردمی برای انتقال پیام های بصیرت بخش در این باره بسیار حائز اهمیت است اما در زمانه ای زندگی می کنیم که روز به روز بر اهمیت رسانه و توجه به فعالیت رسانه ای به خصوص با توجه به گسترش بیش از پیش استفاده از فضای مجازی، افزوده می شود.
رسانه ها چه در زمینه تولید محتواهای مناسب فرهنگی، هنری و اجتماعی و چه در راستای مطالبه گری به منظور مقابله با فتنه های دشمن در جنگ نرم می توانند در این زمینه نقش آفرین باشند و لذا ما باید بخصوص با حمایت از رسانه های انقلابی و زمینه سازی برای فعالیت آن ها کاری کنیم که جامعه هر چه بیشتر و بهتر در مسیر بصیرت دینی و انقلابی مجهزتر و آماده تر باشد.