به گزارش خیمه مگ، دومین کارگاه دانشافزایی طلاب زباندان از سلسله کارگاههای صیانتی با عنوان «عرصههای بینالملل و بایستههای صیانتی بصیرتی»، همزمان با یوم الله نهم دیماه «روز بصیرت و میثاق امت با ولایت» به همت مدیریت روابط ملی و بینالملل و با همکاری دفتر حراست و امور صیانتی این حوزه و اداره کل اطلاعات خراسان رضوی برگزار شد.
این کارگاه با هدف آموزش نخبگان حوزوی و توانمندسازی آنها برای صیانت از اطلاعات، آگاهسازی درباره تهدیدات امنیتی، و ایجاد پیشگیریهای هوشمندانه در تعامل با اتباع خارجی و ایجاد فضای گفتمان تخصصی و کاربردی برنامهریزی شد.
جهاد تبیین؛ آمادگی برای چالشهای امنیتی
در این نشست، علاوه بر بررسی تاریخچه و اهمیت صیانت در ایران، بر نقش ویژه طلاب زباندان در حفظ امنیت و صیانت در عرصه تعاملات بینالمللی تأکید شد.
یکی از اساتید مدعو در این جلسه گفت: این جلسات، نهتنها برای نخبگان حوزوی، بلکه برای تمامی افراد تعاملکننده با اتباع خارجی ضرورت دارد. چراکه در صیانت از اطلاعات و پیشگیری از تهدیدات جاسوسی، آگاهی از پیشینه تاریخی و راهبردهای امنیتی ایران امری کلیدی است. و همچنین برای حفظ امنیت، نه باید مسائل طبقهبندیشده فاش شود و نه غفلت در تعاملهای بینالمللی رخ دهد. مسیر آگاهی و پیشگیری است که هم به نفع افراد و هم به سود کشور خواهد بود.
از تاریخ ۲۵۰۰ ساله صیانت تا الزامات مدرن امروز
این کارگاه با نگاهی به تاریخچه ۲۵۰۰ ساله ایران در حوزه تعاملات جهانی و موقعیت راهبردی کشور، درسهایی از گذشته را برای بهبود وضعیت کنونی ارائه کرد.
استاد مدعو با اشاره به جاده ابریشم و نقش خراسان بزرگ در قرون گذشته، گفت: ایران همواره نقشی حیاتی در مسیرهای تجاری، سیاسی و اطلاعاتی ایفا کرده است. چه در زمان مغولها و چه در دوران استعمار انگلیسیها در هند، اهمیت ایران بهعنوان گذرگاهی کلیدی مطرح بوده است، امروز نیز مسیرهای ریلی، هوایی و ترانزیتی ایران موقعیتی انحصاری را ایجاد کرده که همچنان در کانون توجه جهانی قرار دارد.
پیشگیری از تهدیدات و صیانت از هویت
در این کارگاه، بر اهمیت آگاهسازی طلاب برای مواجهه با چالشهای جاسوسی و تهدیدات اطلاعاتی تأکید شد. همچنین بخشی از مباحث به تحلیل سرویسهای اطلاعاتی دشمن و راههای مقابله با آنها اختصاص یافت.
مدرس مباحث حفاظتی در این جلسه با اشاره به نقش پیامرسانی آگاهانه طلاب در این مسیر، بیان کرد: طلاب نباید صرفاً به انتقال مفاهیم دینی بپردازند، بلکه باید الزامات امنیتی و حساسیتهای صیانتی را بهخوبی درک کنند. بیان مفاهیم ساده و عمومی در این حوزه کافی نیست، بلکه باید آمادگی مواجهه با شرایط امنیتی پیچیده امروزی را داشت.
ضرورت تخصص و تفکر انتقادی در تعاملات
این نشست با تاکید بر پیوند بین وظایف دینی و مسئولیتهای امنیتی به پایان رسید و از طلاب حاضر خواسته شد ضمن حفظ اخلاق اسلامی، با آمادگی تخصصی، مراقب سوءاستفادههای اطلاعاتی دشمن باشند، تلاش برای تقویت امنیت داخلی، ایجاد حساسیت نسبت به مسائل صیانتی بصیرت افزایی در حوزه فعالیت های بین الملل، از مهمترین اهداف این نشست عنوان شد.
لازم به ذکر است؛ هدف اصلی این کارگاه، آموزش و توانمندسازی نخبگان حوزوی برای صیانت مؤثر از اطلاعات و افزایش بصیرت آنها نسبت به تهدیدات امنیتی بود. این آموزشها با تمرکز بر پیشگیریهای هوشمندانه و تعامل آگاهانه با اتباع خارجی همراه بود که به ایجاد فضای گفتمان تخصصی و کاربردی کمک میکند.
یکی از نکات برجسته در این نشست، تأکید بر نقش کلیدی طلاب زباندان در حمایت از امنیت ملی و بصیرتافزایی در تعاملات بینالمللی بود.
در پایان این نشست، بر اهمیت تربیت طلاب با ترکیبی از تفکر انتقادی و تخصصی تأکید شد تا بتوانند ضمن حفظ اخلاق اسلامی، به مقابله با سوءاستفادههای اطلاعاتی احتمالی بپردازند و بصیرت خود را در این زمینه تقویت نمایند.