۲۵ فروردين ۱۴۰۴ - ۲۳:۲۲

وضعیت روزه‌داری مسافر در بازگشت به وطن

وضعیت روزه‌داری مسافر در بازگشت به وطن
حجت‌الاسلام والمسلمین سید محمدتقی محمدی شیخ از کارشناسان احکام شرعی به سؤالات پیرامون «حکم سفر در ماه مبارک رمضان» پاسخ داد.
کد خبر: ۸۸۴۹

به گزارش خیمه مگ،در ماه مبارک رمضان، هر روز با «راهنمای رمضان» همراه شما هستیم؛ این مجموعه با بیان احکام شرعی مربوط به ماه مبارک رمضان به همراه نظرات مراجع عظام تقدیم شما فرهیختگان می شود.

 

 

حجت‌الاسلام والمسلمین سید محمدتقی محمدی شیخ :

 

* حکم سفر در ماه رمضان

 

درخصوص افرادی که در ماه مبارک رمضان به مسافرت می‌روند و در حال بازگشت به شهر و وطن خود هستند، احکام خاصی وجود دارد. برای توضیح دقیق‌تر، می‌توان به مثالی عینی اشاره کرد:

فرض کنید شخصی از شهر قم به تهران سفر کرده و در حال بازگشت به قم است. در این حالت، چنانچه فرد تا هنگام اذان ظهر به شهر قم (وطن خود) نرسیده باشد، روزه‌اش باطل است و نمی‌تواند آن روز را روزه بگیرد.

اما اگر قبل از اذان ظهر وارد شهر قم شود و تا آن زمان مفطری (چیزی که روزه را باطل می‌کند) انجام نداده باشد، می‌تواند نیت روزه کند و روزه‌اش صحیح خواهد بود.

مسئله مهم دیگر در این زمینه، رسیدن به حد ترخص (مرز شهر که در آن، ساختمان‌های شهر دیده نمی‌شود یا صدای اذان شنیده نمی‌شود) است.

اگر هنگام اذان ظهر، فرد به حد ترخص رسیده باشد اما هنوز وارد شهر نشده باشد، طبق فتوای آیت‌الله مکارم شیرازی، روزه‌اش صحیح است، اما بر اساس نظر مشهور اکثر مراجع تقلید، هرچند نماز چنین شخصی تمام است (یعنی شکسته نیست)، اما روزه‌اش باطل است.

طبق این نظر، شرط صحت روزه‌ی مسافر آن است که قبل از اذان ظهر واقعاً وارد شهر خود شده باشد، نه اینکه فقط به حد ترخص رسیده باشد.

بنابراین، مسافرانی که در ماه رمضان قصد بازگشت به وطن و روزه‌گرفتن در همان روز را دارند، باید تلاش کنند قبل از اذان ظهر به داخل شهر خود برسند، تا بتوانند روزه‌ی آن روز را به‌جا آورند.