۰۴ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۱۷:۳۷

ضرورت وجود امام چیست؟

ضرورت وجود امام چیست؟
شیعه معتقد است که مسیر هدایت بندگان خدا بعد از پیامبران الهی و خاصه حضرت محمد، صلی الله علیهم اجمعین، از طریق «امامتِ ائمه علیهم السلام» ادامه داشته و زمین حتی لحظه ای از وجود خلیفه الهی (امام) که وظیفه هدایت بندگان خدا را به عهده دارد، خالی نمی ماند؛ اما به راستی با وجود قرآن و سنت پیامبر صلی الله علیه وآله وسلم، چه نیازی به امام است؟
کد خبر: ۹۲۶۴

به گزارش خیمه مگ،برای ضرورت وجود امام، دلیل‌های فراوانی بیان شده است، ولی ما تنها به یک بیان ساده اکتفا می کنیم:

همان دلیلی که نیاز به پیامبر را بیان می‌کند، بیانگر نیاز مردم به «امام» نیز می باشد؛ زیرا از سویی، اسلام آخرین دین و حضرت محمد صلی الله علیه وآله وسلم آخرین پیامبر خداست، بنابراین، اسلام باید پاسخگوی تمام نیازهای بشر تا قیامت باشد.

از سوی دیگر، قرآن کریم، اصول و کلیات احکام و معارف الهی را بیان نموده است و تبیین و توضیح آن به پیامبر صلی الله علیه وآله وسلم واگذار شده است. ۱

ولی روشن است که پیامبر صلی الله علیه وآله وسلم به عنوان رهبر مسلمین، مطابق نیازها و ظرفیت جامعه اسلامی زمان خود به بیان آیات الهی پرداخته است و لازم است برای او جانشینان لایقی باشد که همچون او متصل به دریای بیکران علم خدا باشند تا آنچه را که پیامبر صلی الله علیه وآله وسلم تبیین نفرموده است بیان کنند و نیازهای جامعه مسلمین را در هر زمان پاسخ گویند.

در روایتی که شیعه و سنّی از پیامبر اسلام صلی الله علیه وآله وسلم نقل کرده‌اند آمده است:

«اِنّی تارِکٌ فیکُمُ الثَّقَلَینِ کِتابَ اللّهِ وَ عِتْرَتی؛ ما اِنْ تَمَسَّکْتُمْ بِهِما لَنْ تَضِلّوُا بَعْدی اَبَداً.» ۲

به راستی که من دو چیز گرانبها در میان شما باقی می گذارم: قرآن و اهل‌بیتم، تا وقتی به این دو چنگ بزنید هرگز پس از من گمراه نخواهید شد.

طبق این حدیث، حضور عترت پیامبر در کنار قرآن ضروری خواهد بود.

 

همچنین امامان علیهم السلام، نگهبان میراث به جا مانده از پیامبر صلی الله علیه وآله وسلم و نیز مبیّن و مفسّر حقیقی قرآن کریم هستند تا دین خدا دستخوش تحریفِ غرض ورزان و دشمنان قرار نگیرد و این سرچشمه زلال تا قیامت، پاک و پاکیزه باقی بماند.

به علاوه اینکه «امام» به عنوان انسان کامل، الگوی جامع و کاملی در همه ابعادِ انسانی است و بشر نیاز جدّی به چنین نمونه‌ای دارد که با دستگیری و هدایت او، آنگونه که در خورِ کمال انسانی اوست تربیت گردد و در پرتو راهنمایی های این مربی آسمانی از انحراف‌ها و دام‌های نفس سرکش خود و شیطان‌های بیرونی محفوظ بماند.

امام صادق علیه السلام در این باره می فرمایند:

«إِنَّ اَلْأَرْضَ لاَ تَخْلُو إِلاَّ وَ فِیهَا إِمَامٌ کَیْمَا إِنْ زَادَ اَلْمُؤْمِنُونَ شَیْئاً رَدَّهُمْ وَ إِنْ نَقَصُوا شَیْئاً أَتَمَّهُ لَهُمْ». ۳

زمین هیچ گاه خالی از امام نمی ماند، تا اگر مؤمنان چیزی [به دین] افزودند، آنها را [از این کژ راهه] برگرداند و اگر چیزی را کاستند، برایشان کامل کند.

 

از مطالب بالا روشن شد که نیاز مردم به امام یک نیاز حیاتی است و برخی از وظایف امام به شرح زیر است:

ـ رهبری و اداره امور جامعه (تشکیل حکومت)

ـ حفظ دین و آئین پیامبر از تحریف و بیان صحیح قرآن

ـ تزکیه نفوس و هدایت معنوی مردم