به گزارش خیمه مگ،خانم لطیفی، استاد مدرسه علمیه فاطمیه محلات در آستانه روز معلم در گفتوگویی در اراک بیان کرد: یک معلم از منظر اسلام باید مجموعهای از ویژگیهای اخلاقی برجسته را در خود پرورش دهد تا بتواند به درستی نقش هدایتگر و تربیتکننده خود را ایفا کند.
وی گفت: معلم باید از علم نافع برخوردار باشد؛ علمی که همراه با تقوا و خداشناسی است. قرآن کریم میفرماید: «إِنَّمَا یَخْشَی اللَّهَ مِنْ عِبَادِهِ الْعُلَمَاءُ» (فاطر:۲۸).
لطیفی اظهار داشت: علمی که خشیت الهی نیاورد، نه تنها مفید نیست، بلکه میتواند به ابزار گمراهی تبدیل شود.
این استاد حوزه تصریح کرد: آموزش، عبادتی الهی است، پس معلم باید نیت خود را برای رضای خداوند خالص کند. امام صادق (ع) میفرمایند: «مَنْ تَعَلَّمَ لِلَّهِ وَ عَلَّمَ لِلَّهِ دُعِیَ فِی مَلَکُوتِ السَّمَاوَاتِ عَظِیمًا». معلمی که آموزش را وسیلهای برای منافع دنیوی قرار دهد، از این جایگاه رفیع سقوط میکند.
وی با اشاره به صفت حلم و صبر افزود: معلم باید در مواجهه با تفاوتهای شاگردان، بردبار باشد. قرآن کریم در وصف پیامبر (ص) میفرماید: «فَبِمَا رَحْمَةٍ مِنَ اللَّهِ لِنْتَ لَهُمْ» (آل عمران:۱۵۹). این نرمخویی و شکیبایی، الگویی برای معلمان است.
لطیفی رعایت عدالت و انصاف را یکی از ویژگیهای شاخص یک معلم دانست و اضافه کرد:معلم باید در برخورد با شاگردان، تبعیض قائل نشود و استعدادهای متفاوت آنان را به رسمیت بشناسد همچنان که پیامبراکرم (ص) فرمودند: «اِعْدِلُوا بَیْنَ أَوْلَادِکُمْ».
وی در ادامه گفت:معلم نباید علم خود را وسیله فخرفروشی قرار دهد. امام سجاد (ع) در رساله حقوق میفرمایند: «حَقُّ تِلْمِیذِکَ أَنْ تَعْلَمَ أَنَّ اللَّهَ جَعَلَکَ خَازِناً لِمَا أَلْقَی إِلَیْکَ مِنْ عِلْمِهِ».
این استاد حوزه ،رحمت و مهربانی،مسئولیتپذیری در تربیت و پایبندی به اخلاق عملی را از دیگر ویژگیهای یک معلم دانست و تاکید کرد: ویژگیهای اخلاقی معلم در اسلام، ترکیبی از کمالات علمی و سجایای روحانی است. معلم مسلمان، همزمان “عالمِ ربانی” و “مربیِ اخلاقی” است که با تکیه بر تقوا، عدالت و رحمت، میکوشد تا شاگردان را نه تنها در مسیر دانش، بلکه در جهت قرب الهی هدایت کند.