۱۶ تير ۱۴۰۴ - ۲۲:۱۲

عبرت‌های عاشورا هشداری برای امروز جامعه اسلامی است

عبرت‌های عاشورا هشداری برای امروز جامعه اسلامی است
حسینی واعظ با تشریح دیدگاه‌های مقام معظم رهبری درباره واقعه عاشورا، گفت: عبرت‌گیری از این حادثه، می‌تواند جامعه اسلامی را در برابر خطرات و انحرافات مصون سازد.
کد خبر: ۹۸۹۴

به گزارش خیمه مگ،خانم سیده نفیسه حسینی واعظ در جمع کارکنان مدیریت حوزه علمیه خواهران استان گلستان اظهار داشت: تاریخ اسلام سرشار از نکات آموزنده است و واقعه عاشورا عبرت‌های بی‌بدیلی برای نسل‌های پس از خود دارند و نهضت جاودانه عاشورای حسینی، به عنوان بزرگترین و تأثیرگذارترین حادثه دینی تاریخ اسلام، گنجینه‌ای از عبرت‌ها را برای انقلاب‌های اسلامی و شیعی به ارمغان آورده است.

وی با اشاره به دیدگاه مقام معظم رهبری که حادثه عاشورا را لبریز از نکات عبرت‌آموز برای مسلمانان می‌دانند، موضوع «عبرت‌های عاشورا» را به عنوان یکی از زوایای پنهان و ناشناخته آن مطرح کرده و افق جدیدی فراروی محققان گشوده‌اند.

مدیر حوزه علمیه خواهران گلستان در توضیح مفهوم عبرت‌گیری، به تفاوت آن با «درس‌آموزی» اشاره ‌کرد و یادآور شد: در درس‌آموزی تاریخی، عمدتاً نکات مثبت و پسندیده برجسته می‌شوند، اما در عبرت‌گیری، هم نکات منفی و هم مثبت مورد تجزیه و تحلیل قرار می‌گیرند تا علل و عوامل یک حادثه برای آیندگان کنکاش شود و مایه عبرت گردد.

حسینی واعظ تصریح کرد: قرآن کریم نیز در آیات متعددی به سرگذشت ملت‌های گذشته اشاره کرده و مطالعه سرانجام آن‌ها را درس عبرت برای آیندگان می‌داند، امام خمینی(ره) نیز تاریخ و حوادثی چون صدر اسلام و مشروطیت را معلم عبرت‌آموزی معرفی می‌کردند.

وی به بیان علل و زمینه‌های پیدایش حادثه عاشورا از منظر مقام معظم رهبری پرداخت و گفت:مقام معظم رهبری، با نگاهی تحلیلی به جامعه اسلامی، تغییر فرهنگ مردم و پیروان پیامبر(ص) را مبنای پیدایش زمینه‌ها و علل اصلی حادثه عاشورا می‌دانند.

مدیر حوزه علمیه خواهران گلستان ضمن تشریح هر یک از این علل، عدم تشخیص تکلیف و سردرگمی خواص و مردم را به عنوان اولین عامل معرفی کرد و یادآور شد: برخی از بزرگان اسلام و مردم عادی، در حالی که امام حسین(ع) با تکیه بر امر به معروف و نهی از منکر قیام کرده بود، مسائل دیگر را مهم تلقی کردند و از یاری امامشان بازماندند.

حسینی واعظ، با نقل قولی از مقام معظم رهبری اظهار کرد: آن روز در بین سران و برگزیدگان دنیای اسلام، افراد مؤمن و کسانی که مایل بودند بر طبق وظیفه عمل کنند، بودند و تکلیف را نمی‌فهمیدند، وضعیت زمان را تشخیص نمی‌دادند، دشمن اصلی را نمی‌شناختند، کار اصلی و محوری را با کارهای درجه دو و سه اشتباه می‌کردند و این همیشه یکی از ابتلائات بزرگ دنیای اسلام بوده است.

وی خطرناک‌ترین آفتی که نخبگان و خردمندان جامعه را از رسالت شرعی خود دور می‌کند، گرایش به دنیا دانست و افزود: وسوسه‌های نفسانی برای حفظ مقام و موقعیت اجتماعی، زمینه‌ساز لغزش خواص است که به مرور جامعه را به فساد می‌کشاند، حدیث نبوی «حُبُّ الدُّنیا رَأْسُ کُلَّ خَطیئَةٍ» نیز بر این نکته تأکید دارد.

مدیر حوزه علمیه خواهران گلستان، با اشاره به آیه ۵۹ سوره مریم، یکی از علل انحراف و گمراهی جامعه را که منجر به شهادت امام حسین(ع) شد، دوری از ذکر خدا و معنویت عنوان کرد.

حسینی واعظ در بیان ایمان سطحی بسیاری از مردم در دوران امام حسین(ع)، تصریح کرد: آنها فاقد آگاهی عمیق و معرفت دینی بودند که امام حسین(ع) در وصف چنین مردمی فرمودند: «النَّاسَ عَبیدُ الدُّنیا وَ الدِّینُ لَعِقَ عَلَی السِنَتِهِمْ یَحوُطُونَهُ مَادَّرَتْ مَعَائِشُهُم فَإِذَا مُحِّصَوا بِالْبَلاء قَلَّ الدِّیَّانُونَ؛ به راستی که مردم بنده دنیا هستند و دین لقلقه زبان آنهاست، تا جایی که دین وسیله زندگی آنهاست، دین دارند و چون در معرض امتحان قرار گیرند، دینداران کم می شوند».

وی در تبیین دوری از ارزش‌های دینی و فروپاشی اخلاقی ابراز کرد: با افزایش فاصله زمانی از دوران حیات پیامبر(ص)، دیانت، تقوا و ولایت‌مداری در جامعه رنگ باخت و ضدارزش‌ها در پرتو گرایشات مادی و ریاست‌طلبی، جایگزین ارزش‌های اسلامی شدند.