به گزارش خیمه مگ،پاسخ به شبهات از وظایف مراکز حوزوی و دینی است که این خبرگزاری در شماره های گوناگون به ارائه برخی از شبهات و پاسخ های آن، برگرفته از «مرکز مطالعات و پاسخگویی به شبهات حوزه علمیه قم» خواهد پرداخت.
* پرسش
ملاك برتري انسان بر ساير مخلوقات چيست؟ گفته ميشود که اين برتري به خاطر اين است که انسان با اختيار خود خوب و بد را انجام ميدهد! اگر ملاک اين است، پس جن هم همينگونه است؛ چون جن هم كافر دارد و هم مؤمن. پس ملاك برتري انسان بر جن چيست؟
* پاسخ
قرآن کريم آفرينش انسان را از خاک و آفرينش جن را از آتش و قبل از انسان ميداند(1) در برخي آيات قرآن، جن و انس به طور مشترک، مورد خطاب قرار گرفتهاند و هدف از آفرينش آنها پرستش خدا معرفي شده است(2).
بر خلاف آنچه مشهور در ميان مردم است که آنها را "از ما بهتران" ميدانند، انسان از آنها برتر است به دليل اينکه تمام پيامبران الهي از انسانها برگزيده شدهاند و گروهي از آنها به پيامبر اسلام، که از نوع بشر است، ايمان آوردند و از او تبعيت کردند و واجب شدن سجده در برابر آدم بر شيطان، که بنا بر تصريح قرآن از طايفه جن بود(3) دليل بر فضيلت نوع انسان بر جن ميباشد(4).
و اما اينکه ملاک برتري انسان چيست؟ آنچه از قرآن فهميده ميشود، چند امر است:
1- علم انسان به اسماء و حقايق جهان هستي و استعداد شگرف او در علم و عمل و قرب الهي.
قرآن ميفرمايد: وَعَلَّمَ آدَمَ الْأَسْمَاءَ كُلَّهَا، تمامي اسماء را به آدم آموخت(5). تعليم در اين مورد جنبه تکويني داشته است؛ يعني خداوند اين آگاهي را در نهاد و سرشت آدم قرار داد، و به اين واسطه فضيلت نوع انسان بر ديگر موجودات اثبات شد. تعليم اين حقايق، به انسان و استعداد او در فراگيري آنها، مخصوص حضرت آدم علي نبينا و آله و عليه السلام نيست، بلکه علم و دانش در نوع انسان، به وديعه گذارده شده و همواره به تدريج، آثارش در نسل او ظاهر ميشود و چنانچه فرزندان آدم در راه هدايت گام بردارند، ميتوانند آن علم را از مرتبه قوه به فعليّت، برسانند(6).
2- دميده شدن روح الهي در انسان؛ قرآن به صراحت ميفرمايد: خداوند از روح خود در کالبد آدم و فرزندان او دميده است(7) اين روح الهي با استعداد فوقالعادهاي که در آن نهفته است، ميتواند تجليگاه انوار الهي و عظمت بخش انسان باشد.
آيه 7 - 8 سوره سجده اين بعد معنوي را در همه فرزندان آدم موجود ميداند.
3- خليفةاللَّه بودن نوع انسان. منظور نمايندگي خدا در زمين است، زيرا سؤالي که بعد از اين فرشتگان ميکنند و ميگويند: نسل آدم ممکن است فساد و خونريزي نمايند و نمايندگي خدا در زمين با اين کارها نميسازد، متناسب با همين معنا است(8).
امام صادق (ع) ميفرمايند: فرشتگان بعد از آگاهي از مقام آدم، دانستند که او و فرزندانش سزاوارترند که خلفاي الهي در زمين و حجتهاي او بر خلق باشند(9).
مرحوم علامه طباطبائي ميفرمايند: خلافت انسان در زمين منحصر به حضرت آدم (ع) نيست، فرزندان او هم در اين امر شريکند(10).
اين امتيازات درباره انسان و مخصوص اوست و نشان ميدهد که مقام انسان والاتر از مقام جن است. تحقيقاً اين برتري موجب پيشرفت او از نظر معلومات و مفاهيم ذهني و معنوي و نيز از نظر پيشرفت و ترقي اجتماعي و صنعتي شده است. در حالي که ملائکه و جن همانطور که آفريده شدهاند و در محدوده اختياري که دارند، زندگي ميکنند