به گزارش خیمه مگ،از خودآگاهی تا همدلی، با این راهکارها هوش هیجانی خود را تقویت کنید و به نسخهی بهتری از خودتان تبدیل شوید.
هوش هیجانی عبارت است از: توانایی تشخیص و مدیریت احساسات خود و واکنش نشان دادن به احساسات دیگران. هوش هیجانی یعنی درک کنید که احساسات چگونه به افکار و اعمال شما شکل میدهند، تا بتوانید رفتار خود را بهتر کنترل کنید.
راه کار های تقویت هوش هیجانی
راهکار ۱: تمرین مشاهده احساسات خود
چند مقطع خاص در طول روز را مشخص کنید؛ زمان مشخص شده که رسید، چند نفس عمیق بکشید و توجه کنید که چه احساسی دارید. هر چه بیشتر تمرین کنید، بیشتر روی آن تسلط پیدا میکنید.
راهکار ۲: به رفتار خود توجه کنید
هنگامی که مشغول تمرین آگاه شدن نسبت به احساسات خود هستید، برای توجه به رفتارهای خود، زمان بگذارید. رفتاری که زمان تجربه کردن احساساتی خاص از خود بروز میدهید را مشاهده کنید و ببینید که روی زندگی روزمره شما چه تاثیری دارد. مدیریت احساسات، زمانی که به آنها واکنش نشان میدهید راحتتر است.
راهکار ۳: با دیگران همدردی کنید
یکی از سریعترین روشهای همدردی این است که به تجربه شخص گوش دهید و با بیان تجربه مشابه خود به او متصل شوید.
راهکار ۴: نفس کشیدن را فراموش نکنید
در صورت مواجه با اتفاقات غیرمنتظره آرامش خود را حفظ کنید، یک لیوان آب بنوشید، بیرون بروید و هوای تازه استشمام کنید.
راهکار۵: نوشتن خاطرات روزانه
یکی از روشهای عالی برای شناخت خود و افزایش هوش هیجانی، این است که خاطرات روزانه خود را بنویسید و نگهدارید. ابتدا با نوشتن اتفاقاتی که در طول روز برای شما رخداده، احساسی که نسبت به آنها داشتید و اینکه چگونه با آنها کنار آمدهاید، شروع کنید. جمعآوری این نوشتهها باعث میشود نسبت به کارهایی که انجام میدهید آگاهی بیشتری پیدا کنید و دلیل اصلی مشکلات خود را بیابید. بهصورت مرتب نوشتههای خود را بررسی کنید و نکات مهم آن را مشخص کنید.
راهکار ۶: یادگیری در تمام طول زندگی
کسب دانش، یکی از سادهترین راههای افزایش هوش هیجانی است. دانش و اطلاعات از نکات کلیدی تغذیه ذهن و باانگیزه نگهداشتن شما هستند.
راهکار ۷: دیدگاههای متفاوت را بررسی کنید
یکی از راهکارهای افزایش هوش هیجانی بررسی موضوعات و اتفاقات مختلف از دیدگاههای متفاوت است. سادهترین راه برای به دست آوردن دیدگاهی متفاوت، این است که خود را بهجای شخص دیگر قرار دهیم و اتفاقی که میافتد را از دیدگاه او نگاه کنیم. نمیتوانید بگویید کدام دیدگاه درست یا کدام دیدگاه غلط است؛ اما میتوانید تصمیم بهتری بگیرید یا در تصمیمگیری به دیگران کمک کنید.
راهکار ۸: مسئولیت احساسات خود را قبول کنید
احساسات و رفتار شما از شخص دیگری نشات نگرفتهاند و منشا آنها خود شما هستید. زمانی که مسئولیت احساسات و رفتار خود را بر عهده بگیرید، شاهد تاثیر مثبتی بر تمام جوانب زندگی خود خواهید بود.
مسئولیت پذیری باعث تقویت هوش هیجانی میشود؛ زیرا همه احساسات و رفتار شما از درون خودتان است. برای مثال اگر کار اشتباهی انجام دادید، مسئولیت اشتباه خود را بپذیرید؛ مسئولیتپذیری باعث میشود در این شرایط عذرخواهی کنید؛ اشتباهات خود را بپذیرید و با دیگران نیز بهتر ارتباط برقرار کنید.
راهکار ۹: سفر کنید
یکی از راهکارهای پرورش ذهن و افزایش هوش هیجانی، سفر کردن و آشنایی با فرهنگهای متفاوت است.