به گزارش خیمه مگ، تحقيق حاضر به بحث پيرامون حركت تاريخي اجتهاد در نزد شيعهي اماميه و نيز شيوههاي اجتهاد و تاريخ حوزههاي علميه و مدارس ديني شيعه اختصاص دارد.
نويسنده براي دستيابي به اين منظور، ابتدا به تعريف لغوي و اصطلاحي اجتهاد و بررسي آن در قرآن، حديث، كلمات فقها و اصوليون ميپردازد و نگاه اهل بيت(ع) در خصوص اجتهاد را مورد توجه قرار ميدهد.
شيوهي شيعه و سني در مراحل فقه و اجتهاد و مهمترين امتيازات تاريخ فقه امامي از مدارس فقهي ديگر، مطالب فصل اول را تشكيل ميدهد. جواز اجتهاد پيامبر(ص) و ادلهي قائلين به جواز آن، انواع اجتهاد پيامبر(ص)، شامل اجتهاد بياني، قياسي و تفويض، قول به عدم جواز اجتهاد ايشان و ذكر ده دليل براي آن و بيان قول مختار در عدم احتياج ايشان به اجتهاد با وجود وحي در فصل دوم مورد بحث قرار ميگيرد.
اجتهاد صحابه و بيان مراد از آن و طرح مباحث مختلف موجود بين شيعه و سني در خصوص اجتهاد همچون بحث از اجتهاد مطلق و متجزي و تخطئه و تصويب، عناوين فصول بعدي است. آغاز حركت اجتهاد و بيان مراحل مختلف اين حركت در ادامه آمده است. مرحله تدوين، مرحله تطور، مرحله استقلال اجتهاد، مرحله در پيش گرفتن شيوه عقلي در استنباط، مرحله ظهور حركت اخباري، مرحله اعتدال يا عصر كمال علمي و مرحله ابداع انديشه فقهي اجتهادي و بيان فقيهان هر دوره و خصوصيات آن از جمله مباحث فصول پاياني كتاب است.
تطور حركة الاجتهاد عند الشيعة الامامية از سوی جامعةالمصطفی العالمیه قم در 528 صفحه قطع وزیری و شمارگان 1000 نسخه به قمیت 7000 تومان منتشر شده است.
علاقهمندان با تلفن 7730517-0251 تماس بگیرند و یا به نشانی قم، بلوار بهار، جنب هتل الزهراء، انتشارات جامعةالمصطفی العالمیه مراجعه کنند.